Nunspeet is ecologische verbindingszone rijker

NUNSPEET - Het retentiegebied achter de nieuwe woonwijk Molenbeek is inmiddels een gewaardeerde plek om te wandelen en 'natuurlijk' te spelen. Op woensdag 10 april markeert wethouder Jaap Groothuis symbolisch het gereedkomen van het retentiegebied met de natuurlijke speelvoorziening markeren door het onthullen van een informatiebord.
Het doel van dit retentiegebied Molenbeek is een mooie groene uitstraling, verbetering van de biodiversiteit, tijdelijke opvang van hemelwater en een aantrekkelijke natuurlijke speelvoorziening voor de kinderen. En dat alles fraai passend in het aanwezige landschap.
In het speelgebied zijn vier terpen opgeworpen, die dienst doen als speeleilanden. De terpen verwijzen naar de geschiedenis van de voormalige Zuiderzee. Veel boerderijen in de omgeving zijn gebouwd op verhoogde stukken grond ter bescherming van het tijdelijke opkomende water in die tijd. Vanuit de woonwijk zijn in periodes van 'hoog water' de speeleilanden bereiken via 'stepping stones'. Ter opluistering en met verwijzing naar het oude gebied zijn een aantal houtsculpturen van dieren geplaatst.
Ook is er met een knipoog een verbinding gemaakt met de naastgelegen manege, door op één van de terpen een paard te carven met drie zadels. Een scheepswrak herinnert aan de oude viskotter die ooit vergaan is op de toenmalige Zuiderzee. Het speelhuisje symboliseert de oude kajuit die is losgeslagen van de verderop geplaatste romp.
De aangebrachte randbeplantingen zijn specifiek samengesteld zodat ze met name voor insecten, bijen, en vlinders een aantrekkelijke plek zijn, en zeker ook voor het vogelleven bij deze nieuwe woon- en speelomgeving. Bij de inrichting is rekening gehouden met de verplichte natuurcompensatie van de steenuilen- en vleermuizenpopulatie in deze omgeving.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden