Robert Jan Huisbrink belt aan op Arthur Brietstaat 72 voor een uitnodiging van het Noord-Veluws Museum. (Foto: eigen foto)
Robert Jan Huisbrink belt aan op Arthur Brietstaat 72 voor een uitnodiging van het Noord-Veluws Museum. (Foto: eigen foto) (Foto: )

Opvallende maatschappelijke stage

door Dick Baas

Arthur Briëtstraat naar museum

"Kopje koffie?" Wie op zaterdag 13 april als bewoner van de Arthur Briëtstraat naar het Noord-Veluws Museum gaat voor een bezoek aan de de tentoonstelling over 'Árthur Briët, Rembrandt van de Veluwe', zal die vraag krijgen van Robert Jan Huisbrink, die als gastheer in het museum fungeert. Hij doet dat in het kader van een maatschappelijke stage.

NUNSPEET - De Stichting Vrienden van het Noord-Veluws Museum had een plannetje bedacht. Voorzitter Cees Wittekoek legt het uit. "We willen alle bewoners van de Arthur Briëtstraat uitnodigen voor een gratis bezoek aan het museum en hen de schilderijen van Briët laten zien."

Voor de uitvoering van dit plan moest een huis-aan-huisactie gevoerd worden. In het kader van zijn schoolopleiding moest Robert Jan Huisbrink twintig uur besteden aan een maatschappelijke stage. Hij dacht dat hij voor het Noord-Veluws Museum wel iets zou kunnen betekenen. "Dat is een niet alledaagse veronderstelling, maar wel een heel bijzondere", zegt Cees Wittekoek. Robert Jan volgt een VWO-opleiding aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap en 'moet zich gedurende minstens 20 uur zonder betaling in zetten voor de publieke zaak', zoals dat heel mooi heet. Hij moet zelf een stageplaats vinden die aan de criteria voldoet en de stage binnen een bepaalde periode buiten de schooluren hebben volbracht. De stagegever geeft dan aan het einde van de stage een waardering die meeweegt in de schoolresultaten.

Aan de slag

Robert Jan ging enthousiast aan de slag om alle bewoners van de Arthur Briëtstaat persoonlijk uit te nodigen om het werk van hun straatnaamgever te komen bewonderen in het museum. Hij belde huis-aan-huis aan om te vertellen over de tentoonstelling. Hij bood hen een promotiepakket aan waarmee zij gratis een bezoek kunnen brengen aan de tentoonstelling.

De reacties van de bewoners waren vrijwel allemaal positief en aangenaam verrast.

Er waren in deze straat al bewoners die al van plan waren het Noord-Veluws Museum een keer te bezoeken, maar er nog niet aan toe gekomen waren. Cees Wittekoek: "Nu is het bezoek voor hen een drieklapper: gratis toegang, gratis een kopje koffie of thee en een persoonlijke rondleiding en toelichting."
Stagiair Robert Jan Huisbrink is op 13 april ook aanwezig. Hij zal als gastheer de bewoners verwelkomen, hen koffie aanbieden en het hen naar de zin maken. Het past ook in het concept voor de stage. "Contact met, voor de stagiair, onbekende mensen draagt bij om zich vrijelijk te bewegen in willekeurig gezelschap." Het doel van een maatschappelijk stage is dat de leerling kennis neemt van zaken die zich buiten zijn/haar eigen vertrouwde leefomgeving plaats vinden.

Donateurs

De Stichting Vrienden van het Noord-Veluws museum hoopt natuurlijk donateurs over te houden aan deze actie en tenminste meer maatschappelijk draagvlak.

Meer berichten