Cees de Wolf, fysiotherapeut bij Louwen & Muilwijk: “We krijgen steeds meer inzicht in de vereiste aanpak bij mensen die van corona zijn genezen.”
Cees de Wolf, fysiotherapeut bij Louwen & Muilwijk: “We krijgen steeds meer inzicht in de vereiste aanpak bij mensen die van corona zijn genezen.” Foto: Dick van der Veen

Aardappels schillen blijkt krachtproef

Algemeen

Coronapatiënten die thuis uitziekten van het coronavirus herstellen vaak minder snel dan mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen. Hoewel de verklaring ervoor nog niet volledig in beeld is hebben de fysiotherapeuten op de NW-Veluwe al wel veel kennis vergaard en een sociale kaart ontwikkeld.

NUNSPEET/ELBURG – Cees de Wolf is er als fysiotherapeut bij Louwen & Muilwijk met vestigingen in Nunspeet, Elburg en ’t Harde nauw bij betrokken. “Je kunt vermoeden dat het zit in betere medicatie en steunzorg, maar dat is speculeren. We hebben als fysiotherapeuten binnen de multidisciplinaire zorggroep FleGel op de Noordwest Veluwe daarom de koppen bij elkaar gestoken, online overlegd en onze kennis gedeeld over hoe we de patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat is uitgemond in een sociale kaart. Die is gestuurd naar de huisartsen. We hebben er onze bevindingen in vermeld. Het gaat om een multidisciplinaire aanpak, waarbij een veelheid aan aspecten kan spelen. Intakegesprekken geven ons een indicatie welke aanpak voor iemand geschikt is. Noem het maatwerk. Er is nog geen eensluidende verklaring voor het virus, maar onze kennis reikt al wel zover dat we mensen die vastlopen weer vlot trekken.”

Inzicht

Wat zijn de klachten zoal die jullie tegenkomen?

“Het varieert. Overwegend aanhoudende klachten over vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst bij inspanning en concentratieproblemen. Ook slapeloosheid, naast reuk- en smaakverlies. Bij de eerste golf leidde dat tot het inschakelen van cardiologen. Toch hebben we niemand aangetroffen waarbij longschade was ontstaan of hartproblemen zich voordeden. We kwamen er steeds meer achter dat mensen verkeerd, zeg oppervlakkig, hoog uit de borst, adem halen. Dat is vrij snel te verhelpen met gerichte ademtherapie. Mensen raken in korte tijd nogal wat gewicht kwijt en dat vooral door verlies aan spierkracht. De intakegesprekken met inbegrip van ingevulde formulieren geven inzicht in de vereiste aanpak. Gezonde voeding is van belang om op kracht te komen, dus diëtisten spelen een rol, maar ook ergotherapeuten.”

Kracht en conditie terug en dan toch nog niet het einde van de klachten?

“Ja, en dat is niet zo voor de hand liggend. Mensen blijven zich vermoeid voelen. Het raakt dan aan het brein. We noemen dat in het jargon cognitieve vermoeidheid. Vooral na de tweede golf spelen concentratieproblemen. Het kan zo zijn dat psychosomatische fysiotherapie moet worden ingeschakeld. Mensen hebben moeite om het werk los te laten, er dienen zich verschijnselen van depressie aan. Met de kennis die we opdoen kunnen we de huisarts een handvat geven in die zin dat we denken te weten wat de patiënt nodig heeft. Het is ook nogal wat als je voordat het virus zich over je ontfermde spelenderwijs 10 kilometer hard liep en daarna traplopen aanvoelt als een prestatie op het niveau van topsport en het schillen van de aardappelen al een krachtproef is. Je moet leren je energie te doseren. Als je je er niet bij neer kunt leggen kan hulp van een psycholoog nodig zijn. “

Alle leeftijden

Moeten we dan overwegend aan senioren denken?

“Zeker niet. Overgewicht en diabetes zijn indicatoren. We krijgen mensen binnen van 12 tot over de 80 jaar. Sommige jongeren worden net zo heftig ziek als de groep op kwetsbare leeftijd. Mensen blijven zich afvragen hoe het toch kan dat het bij corona allemaal zoveel moeizamer verloopt met het herstel dan dat van een normale griep. Je hebt in deze omgeving te maken met inwoners die gewend zijn hard te werken, die niet gauw klagen. Dat kan in dit geval averechts werken. Hoe eerder je een intake laat doen, hoe groter de kans op een wat vlotter herstel. In onze praktijk hebben we de ergotherapeut en de diëtist inpandig. Laagdrempelig. Een goede screening op een vroeg moment kan de weg naar herstel flink bekorten.”

Is er een samenwerking met ziekenhuizen?

“Dat is het geval. Wij halen bij b.v. het St Jansdal expertise weg, maar zij leren weer van ons als het om revalidatie gaat. Je hebt te maken met patiënten die twee keer ziek worden, als de antistoffen niet meer in bloed te vinden zijn. Er is nog veel te ontdekken over het ziektebeeld.” Met andere woorden: FleGel staat nog voor een fikse uitdaging als het om een ‘vlegel’ gaat: die van het coronavirus dat maar muteert. De weg van verkeerd ademen naar opgelucht ademhalen is niet geplaveid met rozen…

Dick van der Veen

Harde werkers in deze regio klagen niet snel

advertentie
advertentie
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Verborgen Armoede zoekt collectanten 8 uur geleden
Afbeelding
Casper van der Woude wint drukke koers in Elspeet 11 aug, 15:40
Afbeelding
Binnen bij het Noord-Veluws Museum Uitjes in de regio 11 aug, 13:52
Afbeelding
Oldtimerdag in Hulshorst: ‘Een echte familiedag’ 10 aug, 10:00
Afbeelding
Van Nunspeet naar Italië: ‘Hier kan je zeker een zomer doorbrengen’ 10 aug, 09:00
Afbeelding
Ontsnapt kalf zakt door trampoline 10 aug, 08:17