Team Zorgverlening Het Baken.
Team Zorgverlening Het Baken.

Team Het Baken fietst 12.000 euro bij elkaar voor onderzoek naar dementie

24 september 2019 om 17:19 Algemeen

NUNSPEET - Een fietsprestatie van formaat voor het team collega’s van Zorgverlening Het Baken uit Nunspeet, Elburg en Oldebroek. In het weekend van 21 en 22 september fietsten zij het klokje rond tijdens 2bike4alzheimer en haalden hiermee 12.000 euro op voor onderzoek naar dementie. De medewerkers van Het Baken fietsten met elkaar op de tandem en hebben afwisselend een route van 400 kilometer gedurende 24 uur afgelegd. De non-stop estafette-fietstocht startte en eindigde in het Gelderse Voorthuizen en leidde de fietsers langs een twintigtal gemeenten. In totaal deden er 36 teams mee, samen fietsten zij een recordbedrag van 196.000 euro bij elkaar.
Paul Last en Jan Stronkhorst waren als teamcaptains dik tevreden en erg trots op de prestatie van hun collega’s: “Het was weer een fietstocht om nooit te vergeten. Gedurende een dag en een nacht hebben wij als collega’s de 400 kilometer optwee tandems weggetrapt. Bloed, zweet en tranen, maar het was het waard! Wat geweldig om dit als collega’s samen te kunnen doen. Dagelijks zien wij welke impact de ziekte dementie heeft op onze cliënten en hun omgeving. Meer onderzoek is noodzakelijk. We zijn blij dat we door 2bike4alzheimer en dankzij iedereen die ons heeft gesponsord, een steentje kunnen bijdragen.”
Met het evenement vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. 2bike4alzheimer beleefde op 21 en 22 september in 2019 de achtste editie. Er deden 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestond uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie.
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent momenteel 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Het bedrag dat met 2bike4alzheimer is opgehaald, gaat naar onderzoeken die Alzheimer Nederland financiert. Zoals een onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het ‘afvoersysteem in de hersenen’ op de ziekte van Alzheimer.
Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: ‘’Ik ben alle deelnemers van 2bike4alzheimer enorm dankbaar voor hun geweldige fietsprestatie en donatie aan onze stichting. Er is veel onderzoek nodig naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Want daardoor krijgen we steeds betere inzichten in bijvoorbeeld oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie’’.
Meer informatie: www.2bike4alzheimer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie