Op alle vijf locaties lieten de fietsers een grote mand achter met vergeet-mij-nietjes. Het symbool tijdens 2bike4alzheimer. (Foto: Ger Hup)
Op alle vijf locaties lieten de fietsers een grote mand achter met vergeet-mij-nietjes. Het symbool tijdens 2bike4alzheimer. (Foto: Ger Hup)

Sportieve werving voor 2bike4alzheimer

door de redactie

Estafettefietstocht op 21 september

Vier medewerkers van Zorgverlening Het Baken zijn op vrijdag 24 mei op twee tandems gestapt om op een sportieve manier aandacht te vragen voor de estafettefietstocht 2bike4alzheimer die op zaterdag 21 september van start gaat.

ELBURG/OLDEBROEK/NUNSPEET - De medewerkers fietsten vrijdag ruim 40 kilometer om alle vijf de woonzorglocaties (De Voord in Elburg; De Hullen in Oldebroek; Klein Rhijnvis in Hulshorst; Seewende in Nunspeet en Hoenwaard in Hattem) aan te doen en medewerkers warm te maken deel te nemen aan het fietsteam en om te sponsoren. Op alle locaties lieten zij een grote mand achter met vergeet-mij-nietjes. Het symbool tijdens 2bike4alzheimer, een initiatief van Alzheimer Nederland om aandacht te vragen voor dementie.

Net als vorig jaar willen medewerkers op eigen initiatief weer met twee teams deelnemen en samen 400 kilometer afleggen. Ze hopen hiermee op steun van collega's en de mensen om hen heen. Want omgaan met dementie is pittig, ook voor de zorgmedewerker die elke dag weer met hart en handen zorgdraagt voor cliënten met psychogeriatrisch gedrag en dus ook Alzheimer. Het besef dat er méér geld nodig is voor onderzoek is groot. Zo ook bij Helga van den Heuvel die vorig jaar samen met haar dochter deelnam als eerbetoon aan haar vader en opa van haar kinderen.

Helga (54) van den Heuvel werkt als verzorgende IG op herstel- en revalidatieafdeling De Waard van locatie De Voord in Elburg. Op de afdeling verblijven 33 revalidanten. Mensen die een knie- of heupprothese hebben gekregen, mensen die revalideren na een beroerte, mensen die een amputatie of zware operatie hebben ondergaan en mensen met een ernstige ziekte.

Helga: "We hebben drie teams: neurologie, cognitieve problematiek en orthopedie. Ons doel is altijd dat mensen weer naar huis kunnen. Omdat mensen langer zelfstandig wonen, wordt de zorg complexer. Het gaat steeds vaker om een combinatie van problemen, zoals een beroerte en een overbelaste mantelzorger. Ook krijgen we meer mensen met verwardheid of dementie. Tijdens ons werk zien we hoe diep dementie ingrijpt. Met 2bike4alzheimer fietsen we Alzheimer de wereld uit. Wat zou het mooi zijn als er een oplossing komt voor deze ziekte."

Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een aandoening die geleidelijk begint en steeds erger wordt. Het is de oorzaak van 60 tot 70 procent van alle gevallen van dementie. Het meest herkenbare kenmerk van de ziekte is de moeite met het herinneren van recente gebeurtenissen. Naarmate de ziekte langer duurt, kunnen andere symptomen ontstaan: spraak- en taalproblemen, desoriëntatie, stemmingswisselingen, een verlies van motivatie en initiatief, verminderde zelfzorg en gedragsproblemen. Uiteindelijk zonderen de patiënten zich af van hun naasten en trekken ze zich terug. De gemiddelde levensverwachting na diagnose is drie tot negen jaar.

Meer berichten