Presentatie ontwerp nieuwe sport- en recreatiecentrum De Wiltsangh

NUNSPEET - Het ontwerp van het nieuwe sport- en recreatiecentrum (zwembad, sporthal en turnhal op sportpark De Wiltsangh wordt woensdag 19 juni gepresenteerd aan de raadscommissie Maatschappij en Middelen tijdens een openbare commissievergadering. De presentatie is de uitkomst van een gehouden aanbesteding, waarbij marktpartijen zijn gevraagd een inschrijving te doen voor een ontwerp, de bouw en het langdurig onderhouden van het nieuwe sport- en recreatiecentrum.
Aan de presentatie van het ontwerp is een proces voorafgegaan. In eerste instantie heeft de gemeenteraad een besluit genomen over een samenstelling van het sport- en recreatiecentrum. Vervolgens is deze samenstelling vertaald naar een Programma van Eisen, waarbij gebruikers en verenigingen betrokken zijn. Dit programma van eisen is nu voorgelegd aan de marktpartijen.
De natuur en omgeving van het sportpark zijn een inspiratiebron voor de architectuur van het sport- en recreatiecentrum, zowel binnen als buiten. In het gebouw wordt rekening gehouden met een zesbaans zwembad en een doelgroepenbad. Ook is invulling gegeven aan het recreatief zwemmen. Naast een recreatiebad wordt het zwembad voorzien van twee glijbanen, waaronder een 60 meter bandenglijbaan. Verder krijgt het een sporthal en een turnhal met een vaste turn-opstelling en wordt, naast de centrale hal met horecavoorzieningen, een sportcafé ingericht dat specifiek gebruikt wordt door diverse sportverenigingen.
Uniek is dat het sport- en recreatiecentrum volledig all-electric (dus gasloos) wordt gebouwd in combinatie met de ambitie de benodigde stroombehoefte duurzaam op te wekken binnen de gemeente Nunspeet. Ook op het gebied van beleving wil de gemeente innovatief zijn. Er is aan-dacht voor interactief zwemmen en sporten met digitale projectie op het zwembad en de sporthalwand.
De nieuwbouw kent al een langere voorbereidingstijd. In 2017 heeft de gemeenteraad het besluit genomen over te gaan tot nieuwbouw van het sport- en recreatiecentrum op sportpark De Wiltsangh. In de daaropvolgende periode zijn de plannen verder geconcretiseerd en aanbesteed. Daarbij is ook de gemeente geconfronteerd met de huidige economische ontwikkelingen met stijgende prijzen. De gemeenteraad is de afgelopen jaren steeds geïnformeerd over de actualisatie van de cijfers.
Wethouder Mark van de Bunte: "Wij beseffen ons dat wij in de huidige marktomstandigheden niet voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten. In de afgelopen periode hebben we daarom met diverse partijen om tafel gezeten. Gelet op de economische ontwikkelingen hebben wij er alles aan gedaan om het beheersbaar te houden, zonder concessies te doen aan de functionaliteit. Het resultaat is een hypermodern sport- en recreatiecentrum op een prachtige locatie, te midden van de sportverenigingen. En daar ben ik blij mee."
Na de presentatie aan de raadscommissie wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de bijbehorende financiële middelen om daarmee de nieuwbouw mogelijk te maken. Na verkregen instemming van de raad wordt een opdracht gegeven voor de bouw en wordt het ontwerp verder uitgewerkt, waar opnieuw de sportverenigingen en gebruikers bij betrokken worden. De bedoeling is dat aan het einde van 2019 gestart kan worden met de nieuwbouw en dat medio 2021 het nieuwe sport- en recreatiecentrum in gebruik genomen kan worden. Nu het ontwerp bekend is, zal de gemeente aandacht geven aan de verdere inrichting van het sportpark waarbij aandacht komt voor onder meer de veilige fiets- en wandelpaden, groeninrichting en parkeer-voorzieningen. Ook daarbij worden de sportverenigingen en gebruikers betrokken.
(Foto's: Slangen en Koenis Architecten)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden