Luc Drenth legt nog even wat uit aan de kinderen van de Da Costaschool. Hij gaat genieten van een welverdiend pensioen. (Foto: Dick Baas)
Luc Drenth legt nog even wat uit aan de kinderen van de Da Costaschool. Hij gaat genieten van een welverdiend pensioen. (Foto: Dick Baas) (Foto: )

'Een klusklas zou een goed idee zijn'

door Dick Baas

Meester Luc Drenth met pensioen

Een schoolmeester in hart en nieren. Altijd bezig met kinderen. Het krijtje heeft eigenlijk nog steeds zijn voorkeur boven het digibord. Naast een groep voor hoogbegaafde leerlingen zou er eigenlijk een 'klusklas' moeten zijn voor wat meer technische jongens en meisjes. Luc Drenth vertrekt na 44 jaar voor de klas te hebben gestaan.

NUNSPEET - Op 9 juli neemt Luc Drenth afscheid als leerkracht van de Da Costaschool in Nunspeet en Elspeet. Wat hem die dag allemaal te wachten staat weet hij nog niet. Vanaf 1986 heeft hij bij diverse CNS-scholen gewerkt.

Lucas Johannes Drenth is geboren en opgegroeid in Haarlem. Hij kwam uit een gezin met zeven kinderen, zijn vader was politieman. Mulo, hbs-A en pedagogische academie. Luc Drenth startte zijn loopbaan in 1975 op een school in Haarlem. Na twee jaar ging hij naar de Bavinckschool, een echte opleidingsschool. Met belangstelling voor geschiedenis ging hij daarvoor een MO-opleiding volgen, maar maakte hem niet af. Maar hij ging wel geschiedenis geven op een mavo-school. Door een fusie viel hij buiten de boot. Hij ging daarna een lange periode heel Kennemerland door als invalkracht met een wat langere periode in IJmuiden. Maar Luc wilde een vaste baan en ging door het hele land solliciteren. Het werd Nunspeet. Eerst de Ichthusschool en daarna een nieuwe school opbouwen in 't Hul. Dat werd fysiek en psychisch te zwaar en Luc werd in 1992 weer gewoon leerkracht op de Da Costaschool. Bezig zijn met kinderen, een aquarium in de klas, in de herfst bladeren uit het bos in de klas, een vlinderkast . Hij ging zich met techniek op de basisschool bezig houden en werd daarvoor coördinator. "Er moet meer aandacht komen voor kinderen die praktisch gericht zijn in plaats van theoretisch."

Luc is geen man van papier en computer. Verslagen maken was niet zijn sterkste kant. "Ik weet wel wat ik met kinderen moet doen." Daarmee liep hij in 2015 tegen een burn-out aan. Oplossing: drie dagen in de week aan het werk, geen eigen groep, maar vervangen en leerlingen helpen. Dat beviel prima. Hij heeft plezier.

Meer berichten