Marloes Otten schilderde in olieverf Verknipt, het kaalknippen van meisjes die in de oorlog omgingen met Duitse soldaten. Dit gedrag moest na de bevrijding worden 'gestraft'. (Foto: Dick Baas)
Marloes Otten schilderde in olieverf Verknipt, het kaalknippen van meisjes die in de oorlog omgingen met Duitse soldaten. Dit gedrag moest na de bevrijding worden 'gestraft'. (Foto: Dick Baas) (Foto: )

Vrijheid heel verschillend verbeeld in Zomersalon

De Stichting Nunspeetse School heeft haar derde expositie geopend. Voor de tweede keer onder de naam Zomersalon. Hedendaagse kunstenaars zijn lid van de Nunspeetse School. Het thema van dit jaar is Vrijheid, een vooruitblik op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Het leverde verrassend werk op.

NUNSPEET - De expositie werd geopend door Erik Stotijn, de directeur van het Nood-Veluws Museum. Hij ziet een 'Cultuurkwartier' ontstaan: de Vrije Academie, de Nunspeetse School en het Noord-Veluws Museum vormen een steeds hechtere samenwerking. Hij droomde wat: er kan nog een beeldentuin bijkomen in de tuin van buurman Henk Luyk. De vroegere schoolmeesterswoning zou het Marjolein Bastinhuis kunnen worden.

De leden van de Nunspeetse School hadden zich uitgeleefd in het thema Vrijheid, een eerste aanzet naar herdenken en vieren van 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. Het thema is heel divers verbeeld. Het schilderij Verknipt van Marloes Otten is heel opvallend en gedurfd. Het laat het kaalscheren van 'Moffenmeiden' zien, zoals dat vlak na de bevrijding in 1945 in veel plaatsen gebeurde.

Expositie t/m 16 augustus via het Noord-Veluws Museum.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden