Jacob Bouw en Reinard Olthuis bekijken de bijen in de kasten in de Bijennatuurtuin. (Foto: Dick Baas)
Jacob Bouw en Reinard Olthuis bekijken de bijen in de kasten in de Bijennatuurtuin. (Foto: Dick Baas) (Foto: )

Bijenverenigingen: handen ineen slaan

door Dick Baas

In gesprek met twee voorzitters

Veel inwoners van Nunspeet willen graag vlinders in hun tuin, maar die rupsen willen ze niet. Maar zonder rupsen helaas geen vlinders. Jacob Bouw, voorzitter van de Nunspeter Bijenvereniging en Reinard Olthuis, voorzitter van de afdeling Hulshorst van de Imkervereniging zijn daar helder over. Biodiversiteit is misschien een modewoord, maar wel heel noodzakelijk.

NUNSPEET - De gemeente Nunspeet telt vier bijenverenigingen. Elke kern heeft er een: in Nunspeet de Nunspeter Bijenvereniging, in Hulshorst de Imkersvereniging, afdeling Hulshorst, in Elspeet de Bijenvereniging De Blieë Bie en in Vierhouten de Bijenvereniging Vierhouten.

Ideeën

De vier verenigingen willen samen optrekken met de gemeente Nunspeet. De gemeente is bezig met een nieuw groenbeheersplan, Jacob Bouw en Reinard Olthuis hebben hun ideeën in steekwoorden op papier gezet.

Het gaat steeds minder met de bijen, de vinders en de insecten in het algemeen. "Maar we hebben ze wel nodig. Ze zijn waardevol. De honingbij en de solitaire bij bestuiven de bloemen. Dan doen ook de hommels en daar worden onze tuintjes mooier van", zegt Jacob Bouw. "Een paar weken geleden stonden de bermen volop in bloei. Nu is ineens alles weer glad gemaaid. Dat moet anders." Reinard Olthuis vult aan: "Het gaat ook om het inplantbeleid, het inzaaibeleid en het maaibeleid. Als je de bloemen laat staan, krijg je meer insecten, meer vogels en als in het najaar het zaad in de bodem valt, krijg je een jaar later weer meer bloemen."

Biodiversiteit

De inwoner zal daar aan moeten wennen. Het oogt veel rommeliger, maar is veel beter voor biodiversiteit. "We willen graag dat braakliggende bermen en terreinen ingezaaid worden met bloemen. Bij aanmelding kan een plan gemaakt worden en wil de gemeente wel meewerken."

De beide imkers pleiten ook voor diversiteit in bomen. Geen hele rijen eiken of alleen maar kastanjes.

Meer berichten