Naast de hooiberg van het Boerderijmuseum in Oldebroek speelde het Maat Saxofoonkwartet. (Foto: Dick Baas)
Naast de hooiberg van het Boerderijmuseum in Oldebroek speelde het Maat Saxofoonkwartet. (Foto: Dick Baas) (Foto: )

Muzikale fietstocht elk jaar succesvol

Dick Baas

NJO Muziekzomer Gelderland 2019

Fietsen, naar muziek luisteren, een drankje, zelf meegebrachte boterhammen verorberen, zitten op een bankje of een eigen klapstoel: de Veluvine Fietstocht bood afgelopen zaterdag weer een combinatie van zomers genieten. De fietsroute van ongeveer 30 kilometer liet een mooi deel van de omgeving van Nunspeet zien. Het was lekker weer.

NUNSPEET - Het stramien van de Veluvine Fietstocht ligt al jaren vast: vier concertjes en drie fietsroutes. Het begin- en eindconcert altijd in Veluvine en onderweg muzikaal genieten op twee locaties. Dit jaar stonden de locaties al in het programmaboekje. Er zijn ook jaren geweest dat de routes en de locaties geheim werden gehouden. Dan was het een verrassing naar welke kant de route ging. Met Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek en Landgoed Huis Schouwenburg bij 't Harde waren de locaties bekend.

De Veluvine Fietstocht wordt in twee groepen van ongeveer honderd personen volbracht.

Duo Stellina

Duo Stellina startte in de parkeerkelder van Veluvine. Het Utrechtse vioolduo bestaat uit Saskia Frijns viool en Bart Folkers altviool. Hun repertoire is van barok tot modern. Zij speelden nu de sonate in A van Joseph Haydn en het Duo in C van de zijn veel minder bekende broer Michael Haydn.

Maat Saxofoonkwartet

De fietstocht begon met het langste stuk, zo'n 14,4 km. Vaak is de routebeschrijving heel uitgebreid. Nu was het uiterst simpel: 31, 98, 27, 28, 6, 5. De route volgde de Knooppunten. In het Boerderijmuseum ontmoetten de fietsers vier Portugezen. Het waren Catarina Gomes - altsaxofoon, Mafalda Oliveira - baritonsaxofoon, Daniel Ferreira - sopraansaxofoon en Pedro Silva - tenorsaxofoon. Sinds hun eerste optreden in januari 2018 pendelen ze heen en weer tussen Amsterdam en Portugal. Debussy, Pierné en Lago werden ten gehore gebracht. Er volgde een verdiend applaus.

PentaQ

Naar het Huis Schouwenburg was maar een kort stukje. Voor de ingang van het mooi gerestaureerde huis stond PentaQ, een koperkwintet met jonge professionele musici uit België en Nederland. Twee trompetten, een hoorn, een trombone en een tuba. Goodwin, Saint-Saëns (Dans Macabrre), Dvorak (Humoreque) en Delibes. De naam PentaQ is simpel als je het weet: Penta is Grieks voor vijf en Cu is de chemische benaming voor koper. Vijf keer koper dus!

Quinteto del Diablo

Het laatste concert was in zaal van Veluvine. Heerlijk om in een lekkere stoel te zitten dan op houten bankjes, was een verzuchting van meerdere mensen. En het laatste concert was voor veel bezoekers ook het meest spectaculaire. Wat je samen met een viool, een accordeon, een gitaar, een contrabas en een piano kan doen is ongelofelijk. Vijf jonge musici afkomstig uit Nederland, Litouwen, Zweden en Argentinië vormen een tangocollectief met meeslepende muziek van Piazzolla en Frank Angelis.

Meer berichten