Verhalen uit de oorlog 1940-1945


Er zijn unieke, nog nooit gepubliceerde foto's, van trekkers op de Harderwijkerweg.
Er zijn unieke, nog nooit gepubliceerde foto's, van trekkers op de Harderwijkerweg. (Foto: )

Verhalen uit de oorlog 1940-1945

Dick Baas

Eerste slachtoffer op weg

De datum 5 september 1944 staat bekend als Dolle Dinsdag. Het gerucht verspreidde zich dat de bevrijding in aantocht was. De opmars van de geallieerde legers verliep erg voorspoedig. Maar in Nunspeet viel op de Harderwijkerweg het eerste slachtoffer als gevolg van een beschieting door vliegtuigen. Ook Elspeet kende die dag doden (acht).

NUNSPEET - De eerste jaren van de oorlog had Nunspeet weinig gemerkt van oorlogsgeweld. in 1944 werd dat anders. Spoorlijnen en wegen werden beschoten door geallieerde jagers. De 36-jarige Geurt de Zwaan uit Hulshorst reed op 5 september 1944 met zijn vrachtauto over de Harderwijkerweg. Ter hoogte van de Zandigeweg voerden vliegtuigen een duikvlucht uit en schoten met boordwapens. Laadbak en cabine werden geraakt. Onder en naast de auto vormde zich een plas bloed. In de auto lag Geurt de Zwaan. Hij was dood.

De Zwaan had een expeditiebedrijf. En met zijn auto met gasgenerator vervoerde hij alles wat mogelijk was, vooral hout, zand en grind. Hij had op een stukje grond van zijn vader een eigen huis gebouwd (Harderwijkerweg 414). Geurt was een durfal. Uit verhalen is bekend dat hij eens aardappels moest brengen bij dominee Beerekamp aan de Laan. Niemand wilde dat doen, Geurt de Zwaan wel, samen met de molenaarsknecht Hannes Westerink. Ze verloren zakken op de Brinkersweg, maar durfden niet te stoppen. Westerink had op Dolle Dinsdag in Harderwijk Geurt nog gewaarschuwd. Maar Geurt zette in Hulshorst nog iemand af en reed door naar Nunspeet.

Geurt de Zwaan was getrouwd met Elzien Dijkstra uit Heveadorp (gemeente Renkum) en had twee kinderen. De vader van Elzien, Pouwel Dijkstra, was op 3 mei 1943 bij de Stakingen in april-mei gefusilleerd. Elzien zou na de oorlog hertrouwen met Roelof Rook.

Acht doden

In Elspeet werd op 5 september 1944 een beschieting uitgevoerd op een in aanleg zijnd vliegveldje. Acht arbeiders afkomstig uit Utrecht en Hilversum werden in de schaftkeet dodelijk getroffen. De aanleg werd daarop gestaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden