Dak van Machinale Houtverwerking Bronkhorst uit Elspeet. (Gemeente Nunspeet)
Dak van Machinale Houtverwerking Bronkhorst uit Elspeet. (Gemeente Nunspeet)

Wethouder Jaap Groothuis opent gemeentelijk zonnepanelenproject bij Manege Wezenland

Duurzame initiatieven binnen gemeente Nunspeet

NUNSPEET - Dinsdag 3 september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Binnen de gemeente Nunspeet zijn er ook volop duurzame ideeën en initiatieven in o.a. Elspeet en Nunspeet die deze week een podium wordt geboden. Onderstaande initiatieven dragen bij aan de klimaatdoelstellingen en duurzame ambitie van de gemeente Nunspeet.
Het dak van manege Wezenland wordt gehuurd door de gemeente. Hierop liggen nu ruim 700 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een productie van 200 MWh per jaar. Dit komt overeen met het jaarlijkse gebruik van bijna 60 huishoudens. Op woensdag 4 september om 09.00 uur verricht wethouder Jaap Groothuis de openingshandeling bij manege Wezenland waarbij o.a. de vertegenwoordigers van de manage aanwezig zijn, net als Mulder Techniek, die de installatie heeft aangelegd en GreenCrowd, die als adviseur bij het begin van het project betrokken was.
Een informatieavond van de gemeente Nunspeet over subsidies voor zonnepanelen heeft Gerrit Hofman van Machinale Houtbewerking Bronkhorst uit Elspeet aan het denken gezet. Samen met de gemeente heeft hij gekeken naar de voorwaarden voor een zogenaamde SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). Het bedrijf kwam hiervoor in aanmerking en nu liggen er bijna 500 zonnepanelen op het dak. Gerrit: "We wekken nu grotendeels onze eigen energie op. Per jaar verbruiken we 150 MWh en we wekken 130 MWh op." Daarnaast is Bronkhorst FSC gecertificeerd en werkt het bedrijf papierloos."
De ambitie van de gemeente Nunspeet is om voor 2025 de CO2-productie van de gemeentelijke organisatie met 50 procent terug te brengen. Maar de ambitie gaat verder. Uiteindelijk (2050) zal de gehele gemeente haar CO2-productie naar nul brengen. Dat kan de gemeente niet alleen. Inwoners, bedrijven en gemeente moeten daarin samen stappen zetten, want met z'n allen leeft Nunspeet Natuurlijk. De gemeente faciliteert de burgers met de duurzaamheidslening en een collectieve aanbesteding van zonnepanelen die in september van start gaat (Zon op Nunspeet). Bedrijven en maatschappelijke organisaties worden ondersteund met subsidieaanvragen. Daarnaast wordt momenteel gewerkt aan concrete maatregelen die initiatieven een financiële impuls kunnen geven.
De gemeente denkt graag mee met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven om de klimaatdoelstellingen te halen en duurzame stappen te zetten. Neem voor meer informatie contact op met het Klantcontactcentrum via (0341) 259911.

Meer berichten