Herinneringstocht voor Elspeetse verzetsstrijder

ELSPEET - Deze maand is het 75 jaar geleden dat de Elspeetse verzetsstrijder Hans Blankenberg door de Duitse bezetter in Ederveen om het leven werd gebracht. Zijn lichaam werd op 22 augustus 1945 met militaire eer herbegraven op de begraafplaats in Elspeet.
Op zaterdag 14 september wordt met de 'Hans Blankenberg Memorial Tour' de 75e sterfdag van deze lokale verzetsstrijder herdacht. Initiatiefnemer en organisator is de Elspeter Hans de Ruiter. Hij organiseerde al meerdere malen de Elspeet Memorial Tour. Tijdens de tour met historische militaire voertuigen wordt door Gerard Mulder (auteur van het boek 'Getrouw tot in de dood') op meerdere plaatsen langs de route van Elspeet naar Scherpenzeel het verhaal verteld.
De burgemeesters van Nunspeet en Scherpenzeel maken beiden de tour mee. Op de begraafplaats in Elspeet wordt onder meer een krans gelegd door burgemeester Breunis van de Weerd, bij het verzetsmonument in Scherpenzeel wordt onder andere een krans gelegd door burgemeester Harry de Vries van Scherpenzeel.
De historische militaire voertuigen vertrekken op 14 september om 09.00 uur vertrekken vanaf het Historisch Museum Elspeet. Om 13.30 uur komen ze aan bij het verzetsmonument aan de Molenweg in Scherpenzeel. Hier wordt een korte herdenkingsceremonie gehouden. Daarna vertrekt de colonne naar Elspeet, waar om 16.00 uur ook een herdenkingsceremonie wordt gehouden bij het oorlogsgraf van Hans Blankenberg op de Algemene Begraafplaats aan de Uddelerweg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden