Socialrun: jaarlijkse estafetterun rond IJsselmeer

Socialrun: jaarlijkse estafetterun rond IJsselmeer

NUNSPEET - Staatssecretaris Paul Blokhuis geeft op vrijdag 20 september het startschot voor Socialrun 2019: de jaarlijkse estafetterun van de gelijknamige stichting. Mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid doen mee met één van de langste sponsorlopen ter wereld. 40 teams van ongeveer 25 personen lopen dag en nacht een route van 555 kilometer rondom het IJsselmeer. Een record aantal deelnemers doet dit jaar mee met allemaal hetzelfde doel: aandacht voor en openheid over psychische kwetsbaarheid vergroten.
Bijna één op de vijf mensen heeft op dit moment last van psychische problemen. En bijna de helft van alle Nederlanders krijgt op enig moment in zijn leven last van psychische problemen. Uit recent onderzoek blijkt dat praten over psychische aandoeningen één van de allergrootste taboes is: 80% van de mensen met psychische problemen lijdt meer onder het stigma dan onder de symptomen zelf.
Frank Bonekamp, initiatiefnemer van de Socialrun: "De Socialrun brengt mensen in beweging. De estafetteloop laat op een positieve en indringende manier ervaren hoe waardevol het is dat iedereen, ongeacht zijn psychische kwetsbaarheid, volwaardig meedoet. We weten vanuit de toenemende wetenschappelijke kennis, dat iets positiefs ervaren en doen een grotere impact heeft dan kennis delen over een probleem. We pakken stigma bij de wortel aan door samen iets groots te doen."
Sinds 2012 organiseert stichting Socialrun ieder jaar in het derde weekend van september een estafetteloop: 555 km hardlopen rondom het IJsselmeer binnen 48 uur. Deelnemers aan de Socialrun vragen aandacht en begrip voor psychische problemen en willen de openheid hierover stimuleren. Elke kilometer die een team aflegt, kan worden gesponsord voor vijf euro. Het geld dat wordt opgehaald, wordt toegewezen aan projecten die openheid en gelijkheid stimuleren.
Het succes van de Socialrun blijkt uit de continue groei van het evenement. De eerste Socialrun startte met één team, bestaande uit mensen die werkzaam of in behandeling waren in de GGZ. In de zeven volgende jaren is de run steeds groter geworden. Dit jaar start de Socialrun met maar liefst 40 teams, waarbij de teamleden bestaan uit bestuurders, werknemers en cliënten van GGZ-instellingen, maar ook uit stichtingen en bedrijven uit andere sectoren.
In 2018 liepen de gesponsorde teams ruim €80.000 bij elkaar. Een bedrag dat in zijn geheel is toegekend aan projecten die bijdragen aan openheid over psychische aandoeningen en sociale acceptatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Meer weten of de Socialrun steunen? www.socialrun.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden