6.500 bezoekers op uitverkocht Mega Piraten Festijn

6.500 bezoekers op uitverkocht Mega Piraten Festijn

OLDEBROEK – "Dit is zeker niet de laatste keer geweest." Thomas (37) uit Haarlem staat op de tribune van het Mega Piraten Festijn in Oldebroek. Stef Ekkel treedt op. En Thomas is enthousiast. "Een paar weken geleden was ik met mijn maat Leroy aan het stappen in Zwolle. Toen we weer bij hem thuis waren, begonnen we Nederlandstalig te draaien. Leroy vertelde over het Mega Piraten Festijn. 'Dan gaan we er naartoe ook', zei ik. Daarna heb ik meteen kaarten geregeld. En wat is het hier fantastisch! Dit missen we in Noord-Holland. Geen gezeik, niemand die vecht. We liepen naar binnen en werden niet eens gefouilleerd! En vanaf het begin was het groot feest!"

En feest dat is het inderdaad. En ook al heel vroeg op de avond. Het is nog geen kwart voor negen als Frans Bauer het podium betreedt. Natuurlijk is de avond nog jong. Vele bezoekers drinken net hun eerste biertje op. Maar her en der wordt er al gedanst. En als Bauer zijn 'Heb je even voor mij' inzet, gaan er kreten van vreugde door de tent. Her en der worden uit enthousiasme bekers bier de lucht in gesmeten. De eerste polonaise trekt voorbij. Als beloning mag Bauer er nog eentje extra doen: zijn nieuwe single 'De Bom'.

Eddie Mensink, de organisator van het Mega Piraten Festijn, ziet dat het goed is. "We hebben 6.500 bezoekers. Anderhalve week van tevoren waren we al uitverkocht. En we hebben dit seizoen gewoon een enorm goede line-up. Ga maar na: Frans Bauer, Gerard Joling, Jan Smit en de Dutch Boys!"

Rond kwart over negen is Mooi Wark aan de beurt. Bassist William Bossong is een volksmenner pur sang. Hij hoeft maar een keertje 'boeruh' te scanderen en de hele tent neemt het over. Bij eerste lied 'Idioot', deint de hele tent op en neer. Nog meer bierfonteinen, nog meer vreugde. Presentator Willie Oosterhuis sleept een fan mee het podium op. De man, met een beperking, krijgt de bas van William om en neemt wat later plaats achter de trommel van drummer Dennis Hendriks. De ontlading in de tent is enorm. Duizenden kelen brullen mee met 'In de blote kont', het lijflied van het Mega Piraten Festijn.

"Het is twintig over negen, je loopt dat podium op en je ziet damp en je ruikt bier en zweet", reageert William na afloop. "Het was alsof je tegen een muur aanliep. En ik voelde het gewoon. 'Donders, als ik hier 'boeruh' schreeuw, gaat het gebeuren.' Het podium trilde van het gehos. Als het publiek meeklapte, zag je de zweetspetters er vanaf komen. We tikken hier gewoon alle clichés aan. Mooi Wark in een boerenweiland, in een boerensfeer en ook in de gezamenlijkheid van het platteland. Dat voelde ik hier echt. En met die gezamenlijkheid doel ik niet alleen op het publiek, maar ook op het sfeertje hier achter het podium. Ik zag Frans Bauer na jaren weer. Ik kreeg een knuffel van hem. 'Hé William, lang niet gezien.' En ik dacht: 'Dat jij nog weet wie ik ben'. Hij is een cultheld hoor! Nee, het is niet de muziek die ik thuisdraai, maar mijn zoontje vindt zijn nieuwe single geweldig!"

Stef Ekkel heeft zijn maat René Karst ditmaal niet bij zich. Dus zingt hij maar in zijn eentje hun grote hit 'Liever te dik in de kist'. Het publiek heeft na Mooi Wark nog meer dan genoeg energie over, zo blijkt. Daarna volgt 'De Woonboot' en hij sluit af met zijn stampende versie van 'Waarheen waarvoor'. En dan zijn Jan Keizer en Anny Schilder aan de beurt. Het is fijn meezingen met hits als 'Mon Amour', 'Lady McCorey' en 'Just an Illusion'. En voor velen zal het een afscheid zijn. Het duo stopt er binnenkort mee. Maar Jan zegt met het oog op zijn nakende afscheid nog geen kriebels te voelen. "Dat komt later. We hebben, zoals het nu eruit ziet, nog 51 optredens. We zijn nog niet met ons hoofd bij het afscheid. Waarschijnlijk hebben we op 22 en 23 december onze laatste optredens in Volendam. Maar in Roemenië trekken ze ook nog aan ons. Daar willen ze ons ook nog graag terug." Anny, die in tegenstelling tot Jan wel blijft optreden, is ondertussen ook druk bezig met de voorbereidingen op haar solocarrière. "De plannen liggen klaar!"

Ook bij de Dutch Boys is het feest. De meeste hits van de mannen zijn al meer dan 35 jaar oud. Maar het publiek is hen niet vergeten. Bij 'Boer Harms' stuitert de tent flink op en neer. En echt niet alleen maar het wat oudere deel van het publiek; nee, de jongeren gaan voorop in de strijd. Wim 'Salabim' van Aperlo van het Elburgse geincollectief Poar Neem'n ziet ondertussen dat het buiten, waar hij en zijn mannen, een eigen podium hebben gekregen, ook goed is. Duizenden mensen kijken toe naar de verrichtingen van het stel. Eigenlijk gewoon een laagdrempelige variétéshow met ongein, ludieke wedstrijdjes en verlotingen en stampende dance en rock. "Normaal hebben we op het Mega Piraten Festijn een eigen tent. Een kleintje waar tweehonderd man in passen. Dat heb je nog wel een keer vol. Ik had er wat dat buitenpodium betreft een hard hoofd in, maar je kunt het zien: het is schijt- en schijtdruk. Ja, dat is het thuiswedstrijd-effect." Hij is van plan om er die avond nog een leuk feestje van te maken. Op het podium, maar zeker ook na afloop. "Of ik weer zo dronken ga worden als een paar jaar geleden? Ik sluit niks uit. Maar over die vraag wil ik eerst met mijn advocaat overleggen…"

Het gaat goed met de mannen. De aanvragen voor hun shows komen vanuit het hele land binnen. "We zouden kunnen stoppen met werken, maar aan de andere kant, wat moet ik dan de hele week thuis doen? Nee, we zijn van het volk, van de harde werkers. Dan moet je ook het goede voorbeeld geven!"

Zie voor vele foto's: www.megapiratenfestijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden