Seewende rustpunt 2bike4alzheimer


Maurice van Es is in zeven weken van de Noordkaap naar zijn woonplaats Elburg gefietst om aandacht te vragen voor 2bike4alzheimer en Alzheimer. Hij kwam op 8 september aan na 5000 km. (Foto: Janinne Kroeze)
Maurice van Es is in zeven weken van de Noordkaap naar zijn woonplaats Elburg gefietst om aandacht te vragen voor 2bike4alzheimer en Alzheimer. Hij kwam op 8 september aan na 5000 km. (Foto: Janinne Kroeze) (Foto: )

Seewende rustpunt 2bike4alzheimer

Ook Nunspeet staat in het weekend van 21 en 22 september in het teken van de strijd tegen dementie. Op die dag fietsen 36 teams mee met 2bike4alzheimer, een non-stop estafette-tocht van 400 kilometer. De rit start en eindigt in Voorthuizen en doet in de middag ook Nunspeet aan. De deelnemers komen op adem bij zorgcentrum Seewende van zorginstelling Het Baken, die speciaal voor dit evenement haar deuren opent. Aan het fietsevenement doen twee teams met 22 zorgprofessionals van de zorginstelling mee.

door de redactie

NUNSPEET - Paul Last en Jan Stronkhorst zijn als teamcaptains trots op hun collega's en dat Het Baken voor de tweede keer met twee teams meedoet: "We hebben de afgelopen weken als groep van 22 collega's hard getraind en sponsors geworven voor de 24 uursrit en zijn er klaar voor. Dagelijks zien wij welke impact de ziekte dementie heeft op onze cliënten en hun omgeving. Meer onderzoek is noodzakelijk. We zijn blij dat we door 2bike4alzheimer een steentje kunnen bijdragen. Veel collega's en naasten steunen ons al"
Met het evenement vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. 2bike4alzheimer beleeft de achtste editie. Er doen 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestaat uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie.
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Het bedrag dat met 2bike4alzheimer wordt opgehaald, gaat naar onderzoeken die Alzheimer Nederland financiert. Zoals een onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed daarvan is op de ziekte van Alzheimer.
Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: "Er is veel onderzoek nodig, want daardoor krijgen we steeds betere inzichten in bijvoorbeeld oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie''.
Meer informatie en sponsoring van de fietsteams:

www.2bike4alzheimer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden