Harm Jan Polinder, fractievoorzitter SGP Nunspeet.
Harm Jan Polinder, fractievoorzitter SGP Nunspeet. ((Foto: André Dorst))

'Betrek onderwijs bij 75 jaar bevrijding'

NUNSPEET - De SGP-fractie is blij met het gepresenteerde programma rond de herdenking van 75 jaar bevrijding. Het plan is mede dankzij provinciale subsidie tot stand gekomen.
SGP-fractievoorzitter Harm Jan Polinder: "We hebben tijdens het vragenhalfuur in de gemeenteraad onze tevredenheid kenbaar gemaakt. De toekenning van subsidie vanuit Arnhem voor lokale herdenkingen verliep helaas zo moeizaam dat we dit probleem bij de provinciale SGP-fractie hebben gemeld. Zij heeft daarop het provinciebestuur bevraagd. Het duurde nog even, maar wethouder Marije Storteboom heeft nu dan toch succes geboekt. De aanhouder wint! De vasthoudendheid van de wethouder droeg er aan bij dat Nunspeet voor diverse herdenkingsmomenten financiële steun kreeg. Ik zie dat sommige omliggende gemeenten het helemaal zonder provinciaal geld moeten doen."
Tijdens het vragenuurtje heeft de SGP-fractie nog wel een aantal zorgen geuit. "Veel Nunspeetse participanten doen mee aan de herdenkingen. De lokale musea bijvoorbeeld. We missen echter de scholen en het onderwijs. Wij vinden het juist van groot belang dat we ook aan onze jongeren het verhaal van oorlog en bevrijding vertellen. Ook vanuit het Nunspeetse perspectief. De wethouder heeft op onze vragen aangegeven dat er een programma is gestart richting het onderwijs waarbij het voor scholen onder andere mogelijk gemaakt wordt om een oorlogsmonument te adopteren."
Er zijn ook lokale herdenkingen waarvoor de provincie de subsidieaanvraag niet heeft gehonoreerd. "Ik heb daarom de vraag gesteld of de gemeente deze initiatiefnemers nog financieel kan helpen. De wethouder gaf aan dat er nog beperkte ruimte is in de lokale pot die de raad ter beschikking heeft gesteld. Ik ben blij dat die herdenkingen op deze manier toch geholpen kunnen worden. We roepen onze inwoners op om de verschillende bijeenkomsten bij te wonen en we danken de vele lokale initiatiefnemers voor hun enorme inzet. Het is belangrijk dat we de betekenis van de oorlog toen en de vrede nu in de gemeente Nunspeet niet vergeten!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden