Iberica de Danza tijdens een scène uit de uitbundige, prachtige voorstelling 'Figaro, Barbier van Sevilla'. (Foto: Arco Visualis)
Iberica de Danza tijdens een scène uit de uitbundige, prachtige voorstelling 'Figaro, Barbier van Sevilla'. (Foto: Arco Visualis)

Spaans dansgezelschap brengt 'Figaro' in Veluvine

door de redactiie

Het Spaanse dansgezelschap Ibérica de Danza komt naar Veluvine met 'Figaro, Barbier van Sevilla'. Deze productie ging in maart in Madrid in première, naar aanleiding van het 25-jarig jubileum, en nu komt het gezelschap op 6 november naar Veluvine.

NUNSPEET - 'Figaro, Barbier van Sevilla' is een herbewerking van het origineel van Beaumarchais' Figaro, die hij al in 1772 schreef. Uiteindelijk was het Rossini die op 24-jarige leeftijd het origineel als basis heeft gebruikt voor een hilarische opera. Tot op de dag van vandaag blijft het werk één van de meest opgevoerde opera's in 's werelds mooiste operahuizen en kreeg het terecht de status van meesterwerk. Ibérica de Danza heeft deze klassieker bewerkt en neemt je mee in een tijdloze ruimte van abstracte steden die ons herinneren aan het Wenen, Sevilla en Madrid van vroeger. Ook de muziek past zich aan de nieuwe context aan, zonder rekening te houden met perioden of stijlen. Wel blijft het centrale thema de bespotting van de gevestigde moraal.
Het dansgezelschap Ibérica de Danza is in 1993 opgericht door Manuel Segovia & Violet Ruiz en wordt financieel ondersteund door het Spaanse Ministerie van Cultuur. Ibérica de Danza kan in Nederland vergeleken worden met grote dansgezelschappen als Het Scapino Ballet, Het Internationaal Danstheater en Conny Jansen Danst. Het Spaanse dansgezelschap heeft als doel gesteld: 'het levendig en in stand houden van de Spaanse Danscultuur in al zijn verschillende uitingsvormen'.
'Figaro, Barbier van Sevilla', een ballet in vier bedrijven, wordt daarom gekenmerkt door een smeltkroes aan dansstijlen, variërend van de Commedia del Arte tot alle elementen en kenmerken uit de Spaanse dans zoals de flamenco. De choreografieën zetten de muziek op bijzondere wijze kracht bij en de imposante geprojecteerde beelden maken de voorstelling compleet. 'Figaro, Barbier van Sevilla' is een voorstelling die de kijker meeneemt in een komedie naar een kleurrijke wereld vol dans en emoties en het dansgezelschap in de meest uiteenlopende Spaanse dansstijlen laat zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden