Het campagneteam van ROV Oost-Nederland komt met een bakfiets naar Nunspeet. (Foto: ROV Oost-Nederland)
Het campagneteam van ROV Oost-Nederland komt met een bakfiets naar Nunspeet. (Foto: ROV Oost-Nederland)

(Vrijwillige) alcohol- en drugstesten voor bezoekers centrum Nunspeet

NUNSPEET - Bezoekers van het centrum van Nunspeet kunnen op vrijdag  22 november een alcohol- of drugstest laten afnemen. Het campagneteam van ROV Oost-Nederland zal bezoekers actief aanspreken en op vrijwillige basis een alcohol- of drugstests afnemen bij bestuurders. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.
De actie maakt deel uit van de campagne 'Rijden Zonder Invloed', waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam gaat met een bakfiets vol alcohol - en drugstesten het centrum in en spreekt tussen 19.30 en 03.30 uur bezoekers actief aan. Bestuurders kunnen op vrijwillige basis een alcohol- of drugstest laten afnemen. Blijkt uit de test dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt? Dan ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.
Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 tot 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.
De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis. Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.
Op www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden