Loes van den Ingh heeft een mooi plekje aan de rand van de heide aan 't Frusselt in Vierhouten. (Foto Dick Baas)
Loes van den Ingh heeft een mooi plekje aan de rand van de heide aan 't Frusselt in Vierhouten. (Foto Dick Baas) (Foto: )

Iets wél kunnen is veel belangrijker

Dick Baas

Deelnemer aan 'De koffer van Rick'

Iemand met een beperking op radio of televisie? Het gebeurt niet zo vaak. En dan gaat het meestal over de beperking en niet over de mogelijkheden die zo iemand heeft in de maatschappij. Met het televisieprogramma 'De koffer van Rick' van KRO-NCRV moet daar verandering in komen. Deelnemers kunnen zich aanmelden. Een van de geselecteerden is Loes van den Ingh.

VIERHOUTEN - In de Schuur op de Hei aan 't Frusselt in Vierhouten vertelt de 52-jarige Loes van den Ingh over haar leven en haar deelname aan de 'Koffer van Rick'. "Rick Brink uit Hardenberg is onze nieuwe minister van Gehandicaptenzaken. Samen met onze vice-premier Hugo de Jonge werkt hij aan meer zichtbaarheid van en deelname in de (werkende) maatschappij voor mensen met een beperking." Een van de eerste initiatieven van Rick is 'De koffer van Rick'. Mensen met een beperking van welke aard ook worden uitgenodigd te solliciteren om in deze koffer vol CV's en verhalen opgenomen te worden. Loes van den Ingh kende het programma helemaal niet. Ze werd er op gewezen en heeft een maand geleden gesolliciteerd. Ze vond haar verhaal best belangrijk om opgenomen te worden in de 'koffer'.
En ze werd uitgekozen. De website waar haar verhaal, en uiteraard ook andere verhalen, te lezen zijn, gaat binnenkort 'de lucht in'

Chronisch ziek vanaf 15

"Ik ben al vanaf mijn vijftiende jaar chronisch ziek. Het leek een simpele griep, maar ik ben nooit meer helemaal goed gezond geworden. Het werd in die tijd niet helemaal duidelijk wat ze nu precies had. Pas negen jaar later concludeerde een neuroloog dat het ging om het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Het was toen heel onbekend en er viel weinig aan te doen."
Ze moest haar leven weer opbouwen rond CVS. "Ik had het geluk dat ik heel veel van mijn werk voor een educatieve uitgeverij liggend op bed kon doen." Het ging op en neer met de gezondheid. Ze had perioden dat ze gewoon bij de uitgeverij ThiemeMeulenhoff in Amersfoort kon werken. Maar toen bleek dat ze ook een vorm van reuma had ging dat niet meer en moest ze na 25 jaar ontslag nemen.

Loes is afkomstig uit Utrecht, studeerde Engelse taal en letterkunde in Utrecht en ging aan de slag bij een educatieve uitgeverij in diverse functies. Toen dat niet meer ging verhuisde ze met haar man (commercieel directeur bij een bedrijf dat zich bezighoudt met arbeidsgerealateerde psychologische zorg in Amersfoort en hulp-boswachter) naar Vierhouten.
Zij begon de Schuur op de Hei, een kleinschalige voorziening voor vergaderen, flexwerken, trainen of coachen. Loes is de gastvrouw en 'zorgt voor de koffie'. Maar ze kan ook de rol van dagvoorzitter of gespreksleider vervullen.
Wie meer wil weten: www.schuuropdehei.nl. Loes van den Ingh voelt de beperkingen dagelijks, maar staat volop in de samenleving.

Meer berichten