Jan Schreur van Prima: ''Voor de consument is er keus genoeg in Nunspeet.''. (Foto: Leo Polhuys)
Jan Schreur van Prima: ''Voor de consument is er keus genoeg in Nunspeet.''. (Foto: Leo Polhuys) (Foto: )

'Als eten goed is, dan komen we terug'

Leo Polhuys

Nunspeet blijkt horecatopper

Het aantal horecazaken in ons land is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van Local Focus op basis van gegevens van marktonderzoeker Datlinq. Ook in Nunspeet is er sprake van groei. Vanaf 2012 zijn er elf zaken bijgekomen. Een stijging van negentien procent.

NUNSPEET - Volgens Datlinq heeft Nunspeet nu 69 horecagelegenheden binnen haar grenzen en daarmee heeft deze plaats de hoogste horecadichtheid van de hele Noord Veluwe. Nunspeet heeft 2,5 eet- en drinkgelegenheden op elke duizend inwoners.
Verdwijnen de traditionele kroeg en de ouderwetse frietzaak langzaam steeds meer uit beeld, gezonde en hippe, wat exclusievere zaken zijn in opmars. Ook is er een toenemende trend naar een gezonde hap. Vlees lijkt een beetje op retour te zijn.
Jan Schreur van Prima voor lunch, diner en lounge in het centrum van Nunspeet herkent zich wel in het beeld dat wordt geschetst. ''Onze directeur Justin van Dongen heeft het roer een aantal jaren geleden bewust omgegooid en op deze manier nieuwe doelgroepen aangeboord. Voor Nunspeetse begrippen zijn we redelijk exclusief. We merken duidelijk dat er een trend is naar gezond eten. Wij spelen daar op in door ook vegetarische maaltijden aan te bieden. Daar is regelmatig vraag naar.''
Dat het aantal horecazaken in de gemeente Nunspeet flink is toegenomen, merkt ook Schreur. ''In het dorp zelf zijn er al zeventien collegabedrijven. Van Chinees tot Italiaans, alles is verkrijgbaar. De spoeling wordt natuurlijk wel wat dunner, maar voor de consument is er keus genoeg.''

Trend

Landelijk wordt de trend gesignaleerd naar ''sociaal eten' buiten de deur. Volgens Schreur is daarvan in Prima niet echt sprake. ''De gasten komen hier toch in de eerste plaats voor een maaltijd en niet zozeer om bij te praten bij een borrel, hoewel dat natuurlijk ook wel eens gebeurt.''

Michelinster

John en Anke Walker vinden dat het niveau van de Nunspeetse eetgelegenheden wel wat opgekrikt kan worden. ''Er is op zich wel veel aanbod, maar ik vind dat het toch wel een beetje veel van hetzelfde is,'' zegt Anke. '"Dat kan wel beter.'' ''Een restaurant met een Michelinster, dat zou een mooie toevoeging aan het horecabestand in Nunspeet zijn, ''lacht John. ''Gezond eten is ook voor ons belangrijk. Wij eten graag vis in plaats van vlees. We eten ook wel eens in de kantine van de golfclub waar we lid van zijn. Ach, weet je, als het eten goed is, komen we natuurlijk terug.''
Zo denkt ook Nunspeter T. Bakker erover. ''Ik heb een speciaal dieet, dus daar moet ik wel op letten als ik ergens ga eten. Ik eet graag gezond, dus veel groente en vis in plaats van vlees. Varkensvlees eet ik al helemaal niet.''
Bakker blijkt geen frequente restaurantbezoeker te zijn. En cafébezoek is aan hem ook al niet besteed. ''In het café zien ze me niet, ik drink thuis mijn biertje wel...''

Meer berichten