Boek over drie boeiende schilderessen op Veluwe

'Straatje in Elburg' (1935). Olieverf op doek (72 x 53 cm) van Ima van Eysinga, . Collectie Noord-Veluws Museum. (Foto: Rik Klein Gotink)
'Straatje in Elburg' (1935). Olieverf op doek (72 x 53 cm) van Ima van Eysinga, . Collectie Noord-Veluws Museum. (Foto: Rik Klein Gotink) (Foto: Rik Klein Gotink)

Vrijdagavond 14 februari wordt in het Noord-Veluws Museum het boek 'De juffer, de freule en de vrouwelijke vrouw' gepresenteerd van auteur Kees Verbeek.

NUNSPEET - Ter gelegenheid van deze boekpresentatie is er in de Rabozaal een expositie van het werk van Blanche Douglas Hamilton, Ima van Eysinga en Chrisje van der Willigen. Deze is t/m 1 juni te zien.
Blanche Douglas Hamilton (1852-1927) woonde en werkte zo'n 30 jaar in Elspeet, waar ze bekend werd als 'de Engelse juffer'. Tot voor kort was er slechts één expositie van haar werk in ons land: kort na haar dood, in 1928 in het Teylers Museum (Haarlem) dat zich ontfermd had over haar artistieke nalatenschap. Het grootste deel daarvan schonk Teylers Museum eind 2017 aan het Noord-Veluws Museum. Over Hamilton was weinig bekend en de schenking was dan ook een aanleiding om een boek te maken. Schrijver Kees Verbeek heeft uit een veelheid van bronnen tal van interessante en kleurrijke details opgediept over Hamiltons leven.
Bij zijn onderzoek doken steeds twee andere kunstenaressen op, die ook actief waren in deze hoek van de Veluwe: freule Ima van Eysinga (1872-1958) en Chrisje van der Willigen (1850-1931). De laatste woonde ook lange tijd in Laren. Ook over deze twee heeft Verbeek opmerkelijke gegevens gevonden. Alle drie schilderden niet alleen op de Veluwe, maar reisden veel en deden daar in hun werk verslag van. De gebonden uitgave 'De juffer, de freule en de vrije vrouwelijke vrouw' is rijk geïllustreerd en kost 44,50 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden