Samen zetten de zussen Bartje, Atie en Gerda Hooghordel de laatste ingezamelde kleding klaar om op te laten halen. (Foto: Jenco van Zalk)
Samen zetten de zussen Bartje, Atie en Gerda Hooghordel de laatste ingezamelde kleding klaar om op te laten halen. (Foto: Jenco van Zalk) (Foto: )

Na 53 jaar stopt inzameling kleding

'Moeder hield wel van reuring om de deur'

Jenco van Zwalk

De drie dochters van mevrouw Jentje Hooghordel - van de Waterweg zijn druk aan het werk om het huis van hun in december overleden moeder aan de Waskolkweg 15 in Vierhouten op te ruimen. Het huis is verkocht en daarmee stopt per 1 maart de inzameling van gedragen kleding. Kleding die werd verzameld voor Sam’s kledingactie, een organisatie die al sinds 1967 kleding inzamelt voor kwetsbare mensen.

VIERHOUTEN - Met warme herinneringen aan hun ouders zijn de dochters Atie, Bartje en Gerda bezig om het ouderlijk huis op te ruimen zodat binnenkort de overdracht kan plaatsvinden. Vader Lambert overleed in 1991 en moeder bleef wonen in het woonhuis met grote schuur. Daar waren ze naar toe verhuisd nadat ze waren gestopt met hun pension Lindenhoeve wat aan het begin van diezelfde Waskolkweg was gesitueerd. Daar hadden ze de combinatie van pension om gasten te ontvangen en een boerderij met melkkoeien, kalfjes en schapen.

Reuring

Na het overlijden van vader Lambert kwam de grote schuur kwam vrij, die werd niet meer gebruikt als veeschuur. In de afgelopen jaren is die ruime schuur voor verschillende doeleinden gebruikt. Zoals de opslag van de jaarlijkse rommelmarkt en tal van andere activiteiten in Vierhouten, en natuurlijk de inzameling van kleding voor het goede doel. ''Ik heb de ruimte, aanloop is ook belangrijk'', zei moeder dan, vertellen de zussen. ''Voor moeder was dat fijn, ze hield wel van reuring om de deur. Ze was bang dat na het stoppen van de boerderij het wel erg stil zou worden. Maar ze ze kwamen echt uit de hele regio om hier de kleding te brengen. Ermelo, Dronten, Nunspeet, Elburg, Elspeet.

''Iedereen wist de weg naar moeder. Ook de zusters van Icare die haar een tijd hebben verzorgd. Zij brachten ook altijd kleding en vertelden anderen dat ze het hier konden brengen. Dat vond ze fijn'', vertellen de zussen.

''Maar ze was niet alleen thuis actief met van alles en iedereen die langskwam. In het dorp was ze ook actief. Zo was zo onder meer mede oprichtster van het dorpshuis in Vierhouten. Ze was echt maatschappelijk betrokken en actief bij veel verenigingen. Ze was er voor iedereen, ze vond contact met anderen van levensbelang. De deur stond open en iedereen kon aanschuiven'', aldus de zussen.

In 2000 kwam de waardering voor haar maatschappelijke betrokkenheid in de vorm van een lintje en werd mevrouw Hooghordel Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Komende week worden de laatste zakken met kleding opgehaald. Opnieuw een grote berg kleding, meer dan honderd zakken, die naar het goede doel gaan. Een paar keer per jaar werd de kleding opgehaald en ging er weer een vrachtwagen vol uit Vierhouten.

''Wij willen iedereen bedanken die kleding heeft gebracht. Heel fijn dat mensen de moeite nemen om anderen te helpen'', zo benadrukken Atie, Bartje en Gerda.

Meer berichten