Burgemeester Van de Weerd: 'Koop bij onze eigen ondernemers!'

Burgemeester Breunis van de Weerd.
Burgemeester Breunis van de Weerd. (Foto: Gemeente Nunspeet)

Beste mensen, vanuit mijn werkkamer op het gemeentehuis kijk ik uit op het marktplein en de Dorpsstraat. De winkels zijn open. Maar druk is het niet. De middenstand heeft het moeilijk. Dat geldt ook voor de horeca. Noodgedwongen hebben ze voor de komende weken hun zaak moet sluiten. Sommigen hebben op creatieve wijze een bezorgservice gestart. En ook veel bedrijven - groot, klein maar ook zzp’ers - merken de gevolgen van de crisis. De toeristische ondernemers kunnen zich geen slechtere seizoenstart voorstellen. Velen hebben zorgen.


Als gemeente proberen we waar mogelijk ondersteuning te bieden. Maar ook als Nunspeetse samenleving kunnen we de eigen ondernemers steunen. Ik roep iedereen op, stop met boodschappen doen bij de grote landelijke onlineketens, en koop bij onze eigen ondernemers!
In gedachten zijn wij ook bij de ouderen in de verzorgings- en verpleegtehuizen. Ze mogen geen bezoek meer ontvangen. Begrijpelijk, maar o zo hard voor deze groep. Ik heb hen allemaal een brief geschreven om ze een hart onder de riem te steken en te laten weten dat wij aan hen denken.
Ook een hart onder de riem verdienen de mensen in de zorg. Zij staan onder grote spanning en voor een ongekende en zware opgave om de coronacrisis het hoofd te bieden. De werkdagen zijn lang en de (emotionele) druk is hoog. Op de gemeentelijke website hebben we het mogelijk gemaakt dat iedereen die dat wil hen digitaal een hart onder de riem kan steken. Maak een berichtje, een compliment of een leuke tekst. Wanneer onze zorgverleners na een lange werkdag of -nacht thuiskomen en deze berichtjes lezen, weten ze dat er mensen zijn die aan hen denken in deze onwerkelijke tijden. Een berichtje plaatsen kan via www.nunspeet.nl/dankaandezorg
Wanneer je iedere dag opnieuw de cijfers ziet van het groeiende aantal besmettingen en het aantal overlijdens, bijna 1.500 op dit moment... dan wordt je stil. Wat een verdriet. Wat een zorgen. Ook in onze gemeente. Maar dit onwerkelijke aantal is ook een opdracht aan ons allen. Houd vol in het naleven van de maatregelen!
De deskundigen zeggen dat de maatregelen effect lijken te hebben. De besmettingsfactor daalt. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt. De belangrijke boodschap hieruit is dat vol moeten houden en niet verslappen in het serieus nemen van de maatregelen.
Ik merk dat de coronacisis ook leidt tot zingevingsvragen. En dat is goed. Laten we met elkaar ook hierover spreken. Nu kun je zingevingsvragen niet neutraal benaderen. De wijze waarop je over zaken denkt hangt samen met de levensbeschouwing die je hebt. Een crisis zoals de corona uitbraak werkt als een spiegel. Wanneer je in een normale spiegel kijkt zie je jezelf. Wanneer je naar de coronacrisis kijkt beschouw je dat met je eigen levensbeschouwelijke achtergrond. Op deze wijze geeft de crisis aanleiding tot reflectie.
De resultaten van die reflectie zullen heel divers zijn. De een zal nadenken over de mogelijkheden of beperkingen voor het maken van buitenlandse reizen. Een ander zal vooral bezig zijn met de vraag wat de betekenis is voor zijn of haar werkomgeving of bedrijfsvoering. Voor velen zullen ook vragen rondom het mogelijk ziek worden en sterven een rol spelen.
De afgelopen weken ben ik veelvuldig door de media benaderd met vragen als: hoe komt het dat er in Nunspeet zoveel Coronabesmettingen zijn? En: waarom wordt nu juist Nunspeet zo zwaar getroffen? En allen die in de eigen familie of kennissenkring met ernstige ziektegevallen of zelfs met overledenen te maken kregen zullen zich ook bij ogenblikken de vraag stellen: waarom is mijn collega, of waarom is mijn oma of opa, zo ziek, of zelfs overleden? Allemaal waarom vragen waarop we meestal geen antwoord kunnen vinden. Laten we daarom vooral toekomstgericht bezig zijn met het verwerken van alle emoties en indrukken.
Nog even en dan is het Goede Vrijdag en Pasen. De echte betekenis van Pasen komt in deze moeilijke dagen indringender dan ooit naar voren: vertrouwen in een hoopvolle toekomst! In de vele kerken die we in onze gemeente hebben, zal in de digitale diensten volop gewezen worden op deze troost. Ik hoop dat velen dat ervaren mogen.


Ik wens u allen wederom sterkte, beterschap, kracht en troost.
Uw burgemeester, Breunis van de Weerd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden