Burgemeester Breunis van de Weerd.
Burgemeester Breunis van de Weerd. (Foto: Bram van de Biezen)

Brief burgemeester over 75 jaar vrijheid

Beste mensen. Afgelopen maandag hebben we Koningsdag gevierd. Net als de koninklijke familie hebben we dat zo veel mogelijk thuis gedaan. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop onze samenleving - zelfs op deze feestdag - volhoudt in het naleven van de voorschriften. Dat is goed. Dat is nodig.

De laatste weken is er gelukkig sprake van een significante daling van het aantal ‘corona-overlijdens’ in onze gemeente. Dat past in de landelijke lijn, waarin duidelijk wordt dat de getroffen maatregelen succes lijken te hebben. Volhouden en volharden is de enige weg naar een normalisatie van de ongekende situatie waarin we nu zitten. Verslappen leidt tot nieuwe besmettingen en uiteraard weer verhoging van de druk op de zorg. En het klinkt hard, maar het is de werkelijkheid, verslappen kost levens. Iets om ons heel goed te realiseren. Iedere dag opnieuw!

Maandag is het 4 mei. Dan staan we traditiegetrouw letterlijk en figuurlijk stil bij de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid. Vele jonge geallieerden maakten een verre reis naar een Europa, en landden op de stranden bij Normandië. Met één doel. Het terug brengen van de vrijheid in Europa. Het is zo indrukwekkend om ieder jaar opnieuw ons terdege te realiseren wat onze vrijheid in de meidagen van 1945 aan mensenlevens heeft gekost. Op het Canadese monument aan de Laan staat de veelzeggende tekst: ‘Zonder verleden heeft het heden geen toekomst’. Laat het een opdracht aan ons allen zijn. Vrijheid is een werkwoord!

Door de coronamaatregelen gaan de gebruikelijke 4 mei-herdenkingen en kransleggingen in de kernen niet door. In plaats daarvan leggen wethouder Storteboom en ik één krans, zonder publiek. Dit wordt om 19.15 uur worden uitgezonden op RTV Nunspeet. Aansluitend is de Nationale Herdenking op de Dam te volgen, met een toespraak van Zijne Majesteit de Koning. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen op 4 mei de gehele dag - en niet zoals gewoonlijk om 18.00 uur - onze driekleur halfstok te hangen.

Dinsdag 5 mei vieren we 75 jaar vrijheid. Ook dat doen we dit jaar zo veel mogelijk thuis. Heel jammer dat we nu niet als samenleving met elkaar uitbundig het gevoel van vrijheid kunnen delen. Maar iedereen begrijpt de reden. Het woord ‘vrijheid’ heeft in deze dagen een dubbele betekenis. We zijn - helaas, maar volkomen terecht - ook nu tijdelijk gebonden aan regels die ons beperken in de vrijheid van handelen en doen. Maar dit is op geen enkele wijze te vergelijken met het aspect vrijheid in de donkere oorlogsjaren. Toen was er sprake van vernedering, racisme, geweld, honger en moordpartijen. In de huidige tijd hebben we het over tijdelijk zo veel mogelijk thuis blijven, niet op vakantie, niet sporten, geen evenementen.

Laten we in deze moeilijke tijden blijven omzien naar elkaar. Oog hebben voor onze naasten. En respect hebben voor de vele mensen die onze samenleving ‘draaiende’ houden. In het bijzonder wil ik deze keer de onderwijzers benoemen, die het onderwijs weer voorzichtig gaan opstarten. Ook de sportclubs veel succes bij het opstarten van het sporten voor jongeren. En natuurlijk onze harde werkers in de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de verpleegtehuizen, de huisartsen en natuurlijk de ziekenhuiszorg. Er wordt enorm hard gewerkt. Voor ons, als Nunspeetse samenleving.

Ik wens u opnieuw (veer)kracht en sterkte, en de zieken beterschap.


Uw burgemeester,
Breunis van de Weerd

(30 april 2020)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden