De huisartsenpost van Medicamus, waar ook Nunspeters en Elspeters terecht kunnen is vooralsnog alleen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gopend. (Foto: Medicamus)
De huisartsenpost van Medicamus, waar ook Nunspeters en Elspeters terecht kunnen is vooralsnog alleen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gopend. (Foto: Medicamus) (Foto: )

Extra aanpak opvang grieppatiënten

Directeur Ekkelenkamp:
'We zijn echt
in control'

door de redactie

Bij de regionale huisartsenpost (HAP) van Medicamus in Harderwijk is een tweede post open voor opvang van (griep)patiënten uit de regio, waaronder Nunspeet en Elspeet. Deze extra HAP is vooralsnog alleen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend open.

NUNSPEET/ELSPEET - Mocht een op de drie huisartsen in de regio zelf uitvallen door griep, dan kan deze huisartsenpost overdag open. In een dergelijk scenario neemt Huisartsenorganisatie Medicamus de zorg gedeeltelijk tot helemaal over van de 50 aangesloten praktijken in Nunspeet, Elspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten, Uddel, Garderen en Zeewolde.
Beide regionale huisartsenposten bevinden zich op het terrein van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, nabij de Spoedeisende Hulp (SEH). Huisartsen zijn de eerste schakel in alle zorg rondom deze pandemie. De situatie is nog altijd onder controle, meldt directeur Roland Ekkelenkamp van Medicamus. Een crisisteam met acht mensen volgt alle ontwikkelingen en stuurt voortdurend bij.
Ekkelenkamp: ,,Onze rampenplannen hebben als doel de continuïteit van de huisartsenzorg te waarborgen bij een grote zorgvraag of het uitvallen van huisartsen. Het nare van een pandemie als deze is dat in theorie beide kan plaatsvinden.’’ Daarom is eerst de geplande zorg op een laag pitje gezet. ,,Het gezond houden van zorgpersoneel is nu een van de prioriteiten.'' Onlangs startte de directeur een landelijke actie om mondkapjes in te zamelen. ,,We doen dit samen. Het is een gevoel dat groeit. We moeten zorgmensen beschermen, zodat zij op hun beurt voor ons zorgen.’’
Het crisisteam van Medicamus volgt het rampenplan en blijft alle fases steeds een stap voor. Ekkelenkamp: ,,We zijn echt in control. Er wordt hard gewerkt en ik bewonder de betrokkenheid en professionaliteit van alle zorgmedewerkers. Ik spreek ook liever over een levend organisme, dan over een organisatie. Waar gaten vallen, pakken anderen de draad weer op.” Ook is hij gelukkig over de samenwerking met het St Jansdal, de gemeenten en overige zorgpartijen.
Tijdens deze pandemie blijven huisartsen zo lang mogelijk zelfstandig aan het werk, vanuit hun eigen praktijk. Vanuit die vertrouwde setting kunnen artsen zich makkelijker aanpassen, legt Ekkelenkamp uit. ,,Op dit moment zien we het verzuim stijgen. Artsen en ook assistenten worden ziek. Zij vangen dit collegiaal op, via onderlinge waarneming en ingehuurde artsen. In alle gemeenten lossen artsen dat op hun eigen manier op. Als dit niet meer lukt, treedt het volgende scenario in werking.’’
Alle telefoontjes van patiënten komen binnen bij het triagecentrum van Medicamus. Triagisten bepalen of patiënten naar de post kunnen komen. Op het parkeerterrein bij de HAP staat een triagetent. Alle bezoekers moeten zich daar eerst melden. Bij patiënten wordt onder meer de temperatuur gemeten. Vanaf daar gaat Medicamus de patiëntenstromen zoveel mogelijk van elkaar scheiden. Ekkelenkamp legt uit: ,,Mensen met luchtwegklachten zetten wij niet meer in een wachtkamer bij elkaar, maar plaatsen wij meteen in een spreekkamer op de tweede huisartsenpost. Dat verlaagt de kans weer aanzienlijk dat mensen elkaar zouden kunnen besmetten.’’
Er zijn drie soorten spreekruimtes. Eén voor patiënten met alleen koorts, één voor mensen met alleen keelpijn en hoest en een derde ruimte voor mensen die zowel koorts, keelpijn als hoest hebben. De huisartsen dragen beschermende kleding om patiënten te helpen. Het ‘schoon houden’ van artsen en medewerkers, maar ook het desinfecteren van spreek- en wachtruimtes vraagt veel tijd en inzet. Ook daarom is verdere opschaling noodzakelijk en onvermijdelijk, weet de directeur.
Medicamus is sinds 2007 het samenwerkingsverband van 50 huisartsenpraktijken op de Noordwest-Veluwe en in Zeewolde. Die onderlinge relatie is van onschatbare waarde tijdens deze crisisperiode. Ekkelenkamp: ,,Iedereen kent elkaar, we zitten op hetzelfde computersysteem. We kunnen daardoor veel sneller omschakelen en opschalen.’’
De coöperatie verzorgt doorgaans niet alleen de huisartsenpost (voor eerstelijnszorg in avond, nacht en weekend), maar ondersteunt de praktijken ook bij opleidingen, contracten met verzekeraars en alle ontwikkelingen rondom ICT. Er zijn 120 huisartsen bij betrokken, met daarnaast nog vele assistenten, praktijkondersteuners en triagisten. Het verzorgingsgebied valt globaal samen met dat van St Jansdal op de Veluwe en Zeewolde; ruim 150.000 patiënten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden