Herdenkingsstenen bij het monument en graf van Bram IJzerman.
Herdenkingsstenen bij het monument en graf van Bram IJzerman. (Foto: Scouting Nunspeet)

Scouting Nunspeet draagt steentje bij aan Dodenherdenking

NUNSPEET - De Nunspeetse scoutingvereniging is elk jaar aanwezig bij de Dodenherdenking op de Oude Begraafplaats met haar leden. Nu samenkomen niet mogelijk is, bedacht de vereniging een alternatief om toch met de herdenking verbonden te zijn. Met herdenkingsstenen leveren de scoutingleden nu een bijdrage.

Alle jeugdleden ontvingen thuis een witte kiezelsteen. Hiervan maakten zij herdenkingsstenen door ze te beschilderen en ze te plaatsen bij de begraafplaats. Op deze manier creëerden zij het gevoel van verbondenheid dat anders zo goed voelbaar is tijdens het samenkomen voor de herdenking. Ook mochten twee verkenners (jongens 11-15 jaar) Scouting Nunspeet vertegenwoordigen bij de lokale Dodenherdenking door twee kransen te leggen.

De herdenkingsstenen en kransen zijn geplaatst bij het oorlogsmonument en het graf van Bram IJzerman. Een bijzondere plek voor de scoutinggroep. In 1935 startte de eerste welpengroep van Nunspeet en Bram IJzerman zat daarbij. Als de Tweede Wereldoorlog begint gaat hij samen met zijn vader in het verzet. Zijn dapperheid uit zich in veel manieren. Hij helpt onderduikers, zet zich in bij het Verscholen Dorp, werkt als koerier en is lid van een verzetsploeg. “Onze groep en het troephuis zijn naar hem vernoemd. Mede daarom assisteert onze groep ieder jaar bij de Dodenherdenking op de Oude Begraafplaats in Nunspeet, waar Bram IJzerman begraven ligt tussen andere oorlogsslachtoffers”, vertelt Scouting Nunspeet.

Scouting Nunspeet is dankbaar dat de vereniging op een bescheiden manier toch een bijdrage kon leveren aan de Dodenherdenking.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden