Grumpie041016

Grumpie: Donkere wolken

  Column

De verenigingen in de gemeente Nunspeet draaien hoofdzakelijk, meestal uitsluitend, op vrijwilligers. En het is niet meer zo vanzelfsprekend dat alle klussen die moeten en bedacht zijn zomaar worden opgepakt. Dat was vroeger zo, dat is ook nu zo.

Verschillende verenigingen kampen jaar op jaar met een tekort aan vrijwilligers. Ja even een klusje doen, een keer kantine dienst doen, of iets waar de vrijwilligers niet te lang aan vast zitten, dat gaat nog net. Maar als je moet besturen of begeleiden en je daar toch een seizoen of jaar voor moet inzetten, wordt het anders.

Dat is vervelend voor de enkeling die zich wel wil inzetten. Die krijgt geen steun, en meestal ook de problemen over zich heen. Dat is toch gek, want de vereniging dat ben je samen. Het is geen winkel waar je wat koopt.

Laat je je eigen cluppie
echt ten onder gaan?

Je wordt er namelijk lid van en dat betekent geven en nemen. En het geven houdt niet op met contributie betalen, daar wordt wel wat meer inzet gevraagd. Komt die inzet er niet, dan kan de vereniging niet langer bestaan. Dan is het over en uit. Dan gaat de deur op slot, de stekker eruit, of hoe je het maar wilt noemen.

De voetbalvereniging Nunspeet zit in zo'n lastig parket. Te weinig bestuursleden om de minimale bezetting die nodig is in te vullen. Dan denk ik hoe is het mogelijk. Hoeveel mensen zijn er lid van en hebben wel de lusten, maar geen zin in de lasten.

Wat is dat toch, waarom laat je je eigen cluppie tenondergaan? Waarom laat je dat gebeuren? Ik snap het niet. Gaan de leden er van uit dat het vanzelf wel weer goed komt? Ik hoop het voor ze, maar is het dan gelukt dankzij, of ondanks de leden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden