Dominee Kees de Groot.
Dominee Kees de Groot.

Column Ds. De Groot: Onkruid

  Column

Wie zijn in Nederland koning en koningin? Het antwoord lijkt gemakkelijk: koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Zo is het feitelijk.

Maar wanneer ik om me heen kijk zie ik een andere werkelijkheid. In nog al wat gezinnen is het kind koning of koningin. Kinderen worden 'aanbeden'. In de supermarkt hoor ik ouders aan kinderen vragen: 'Wat zullen wij vandaag eens eten?' Kinderen maken een tekening die niet veel voorstelt, maar de ouders vinden het 'prachtig'. Ze spelen een sportwedstrijd en stapelen de ene fout op de andere, maar ouders vinden: 'geweldig gespeeld'. Op deze manier worden kinderen over het paard getild en kunnen zij steeds moeilijker kritiek ontvangen.

Ik moet denken aan wat ik eens over een zekere Laura las. Toen Laura vijf jaar was, vertelde haar moeder, gingen we samen lopend boodschappen doen. Onderweg plukte Laura paardenbloemen en maakte voor mij van die gele vrolijke bloemen een bosje. 'Mam, ik vind het jammer dat er bij ons in de tuin geen paardenbloemen groeien', zeis Laura bij het overhandigen van het bosje. 'De meeste mensen vinden paardenbloemen onkruid, Laura, maar ik ben blij dat jij van paardenbloemen houdt'. 'Mam, het is ook onkruid, maar daarom kun je er nog wel van houden!'

God houdt van onkruid

Wij mensen zijn, sinds de zondeval, vertelt de Bijbel geen koningen of koninginnen meer maar 'onkruid'. Houden van onkruid is wat God nu ook doet. Uit liefde voor dit 'onkruid' gaf hij Zijn kostbaarste bezit aan de dood prijs. Zijn eigen lieve zoon Jezus. Dit Bijbels perspectief maakt dat wij niet groot van onszelf moeten denken en ook niet van onze kinderen. Van complimenten groeien kinderen, maar die moeten wel eerlijk zijn. De mening van kinderen kan en mag er best toe doen, maar dan moet die ook wel echt hout snijden. Wat een wonder als wij en onze kinderen gaan ontdekken: God houdt van onkruid, pas op de nieuwe hemel en aarde zal ik een mooie sierbloem zijn!

Meer berichten