Column: Hemellootjes

  Column

Weet u nog wanneer u voor het eerst een hert of ree in het wild gezien hebt ? Meestal is dit een mooie herinnering. Het is onverwachts en prachtig mooi om mee te maken. Een hert komt prachtig te voorschijn in zijn omgeving en je hart stopt heel even. Een ""aha Erlebnis "".

Ik was ongeveer 12 jaar. Ik besloot om 6 uur mijn bed uit te gaan van ons vakantiehuisje in het bos om wild te zien. En ja, dit was mijn eerste ervaring met herten, 3 stonden er. Ik zie het nog voor me. 1 achter een boom, 1 midden op het pad, en 1 die wegrende. Schitterend. Maar ja, daar moet je vroeg je bed voor uit.

Hemellootjes is een wildarena van Staatsbosbeheer, waar je wild kunt spotten in een rustgebied. Hemellootjes, de naam komt van Heimanslot- maalman (arbeider) die het lot kreeg om een jaar lang de heide te mogen beheren.
In 2013 is er een prachtige wildobservatie-arena gebouwd. Je kunt er alleen heen met een boswachter of een bevoegde van Staatsbosbeheer, vanuit Vierhouten.

Een leuke wandeling er naar toe, dan wordt het slot van het hek gehaald en moet je mond juist op slot. Ik was destijds bij de opening van de wildarena. Het was december 2013, het had flink gesneeuwd en het was een verrassing, zo mooi als die observatieplaats gebouwd is. Er waren zwijnen te zien, maar omdat wij praatten waren ze snel weg. Dus wees gewaarschuwd, als je dieren wilt spotten: mond op slot, geen parfum op, geen knisperende kleding. Met een verrekijker op een bankje rustig afwachten.
Wat is daar zoal te zien? Reeën, moeflons, damherten, edelherten en zelfs zijn er de zwarte specht en raven gesignaleerd. Je kijkt naar een kleine drinkplaats, waar veel dieren komen.

Dan is dit toch een klein stukje hemel op aarde.

Voor meer informatie over Wildarena Hemellootjes en het boeken van Staatsbosbeheer excursies, kom langs bij ons Bezoekerscentrum.

Gertie Tijssen. Vrijwilligster van Staatsbosbeheer bij Bezoekerscentrum Nunspeet.

Meer berichten