Foto: Dick Baas

Column: Nachtwacht

  Column

Een van de beroemdste schilderijen: de Nachtwacht. Helemaal uit Japan en Brazilië komen mensen naar Amsterdam om het te bewonderen. Rembrandt moest eens weten. Het kunstwerk hangt in het Rijksmuseum op een speciale plek. Door een lange gang met zijhallen vol schilderijen uit de Gouden eeuw word je naar een grote hal geleid waar de Nachtwacht hangt. Het hoogtepunt in de tentoonstelling.

Wie herinnert zich het nog? In 1975 viel een man het schilderij aan. Met een mes, meegenomen uit een restaurant. Maar liefst 13 grote sneden en krassen bleven achter. Als de man niet was overmeesterd, zou de schade nog veel groter zijn geweest. Wereldnieuws. Wie doet nou zoiets?

Een poosje geleden kreeg ik post. Mijn naam geschreven op de envelop: persoonlijk aan mij gericht dus. De inhoud: een brochure. Titel: Messentrekkers bij de nachtwacht. Hm, interessant.

De schrijver wil het in de brochure over iets anders hebben. De aarde die wij bewonen. Dåt is ook een kunstwerk met een adembenemende schoonheid. David Attenborough maakte er een schitterende serie over, genaamd 'Life'. Maar die schoonheid is voor ons in Nunspeet ook heel dichtbij te vinden. Loop de bossen maar in of ga de heide op en zet je ogen en oren open.

Levensstijl kritisch bekijken

Terug naar de messentrekker bij de Nachtwacht in 1975. De afschuw over de aanval op het kunstwerk begrijpen we allemaal. Op zoiets moois moet je bloedzuinig zijn. Logisch. Maar waarom gaan we dan zo slordig om met dat åndere kunstwerk? Met onze levensstijl plegen we roofbouw op de aarde. Terwijl er maar één aarde is.

Christenen eren de maker van de aarde als de Grote Kunstenaar. Reden te meer om onze levensstijl kritisch te bekijken.

Meer berichten