Foto:

Column GL-PvdA: Géén feest?

  Column

De feestdagen zijn voor de minima niet altijd een feest.

Wie in Nunspeet van de bijstand moet leven krijgt als een alleenstaande ouder 991,95 euro netto per maand inclusief vakantiegeld. Daarvan moet brood op de plank komen, de energierekening, de huur en schoolgeld betaald worden etc. Bij een dergelijk inkomen is de komende feestdagen geen ruimte voor iets extra's of een cadeautje voor de kinderen zonder schulden te maken. Daar helpt geen lieve Sinterklaas of Kerstman aan. Dat geldt overigens ook voor andere kwetsbare groepen zoals mensen met flex(rot)baantjes of AOW eventueel aangevuld met een klein pensioen. Ook mensen met geen of een beperkt arbeidsvermogen kunnen financieel vaak niet de eindjes aan elkaar knopen.

Een bijstandsuitkering is een goede voorziening, maar is geen garantie voor mensen om niet van de onderste sport van de maatschappelijke ladder te vallen. Dat is af te lezen aan het aantal Nunspeters dat gebruik moet maken van schuldhulpverlening of van de voedselhulp.

De politici proberen de nood van openlijke of verborgen armoede intussen wel te lenigen met regelingen en tegemoetkomingen. De programma's daarvoor hebben slogans als 'Niemand tussen wal en schip' en 'Iedereen kan meedoen'. Helaas verbleken deze goede bedoelingen vrij snel als de verkiezingstijd weer voorbij is.

Op de bres voor minima

Dergelijke beloften hebben weinig betekenis als er geen besluit en beleid op volgt. De ambitie om naar een inclusieve samenleving te streven is bij uitblijven van maatregelen geen warme zorg maar lijkt meer op gebakken lucht.

Gemeentebestuur, durf onder ogen te zien dat terwijl het economisch goed gaat, ook in Nunspeet de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Wil een bestuur zijn dat goed zorgt voor alle Nunspeters en daar past een extraatje met de feestdagen voor de werkelijke minima heel goed bij.

Dick Baas
Meer berichten