Foto:

Column Edward Koers (GB): Wind en Zon

  Column

Nu het wat kouder wordt wil mijn vrouw 's avonds de gashaard nog wel eens aansteken. Vindt ze gezellig. Het heeft ook wel iets magisch hoor, dat staren naar zo'n vuurtje. Onze prehistorische voorouders deden het al. Het geeft warmte, verlichting en biedt bij slim gebruik enorm veel mogelijkheden. We hebben ermee leren koken, pottenbakken, metaal smelten, elektriciteit opwekken etc. Vuurtje stoken zit in onze genen. We zijn er ook steeds beter in geworden. Wat begonnen is met hout hebben we in de loop van de tijd uitgebreid met kolen, gas en aardolie. Het heeft ons veel comfort en welvaart gebracht.

Vuurtje stoken op industriële schaal heeft helaas ook een keerzijde. Er komt veel meer CO2 vrij dan de natuur kan opnemen. De aarde warmt hierdoor op, waardoor het weer verandert. Dit merken we ook in onze gemeente. IJsclub Hulshorst heeft de laatste jaren niet veel te doen. De hittegolf van deze zomer was uitzonderlijk lang, heet en droog. Wateroverlast in Elspeet lijkt ook met de jaren steeds heviger te worden.

Stoppen met vuurtje stoken

Praktisch alle wetenschappers zijn het erover eens dat we CO2-uitstoot moeten beperken. Onze energie moet dus duurzamer opgewekt worden door o.a. slim gebruik te maken van de wind en de zon. Wij moeten in Nunspeet in 2025 al 25% van onze energiebehoefte met behulp van deze bronnen opwekken, want dat hebben we in het Verdrag van Parijs afgesproken. Door middel van energie besparen, het plaatsen van zo veel mogelijk zonnepanelen en minimaal acht windmolens van 3 MW zou dit moeten lukken.

Gemeentebelang steunt dit voornemen en is van mening dat we deze klus gezamenlijk kunnen klaren. We hopen dat de 'Dag van de duurzaamheid' in 2019 (dit verzoek van Gemeentebelang ligt nu bij het college) u daarbij helpt. We moeten stoppen met vuurtje stoken. Technisch is het mogelijk.

Dick Baas
Meer berichten