Foto:

Column ds. David Rodenburg: Eerlijke boterham

  Column

Zijn er nog mensen die gewoon een eerlijke boterham willen verdienen? Als je het nieuws volgt, zou je haast denken van niet. Wie pleegt er géén fraude? Wie ontduikt de belasting nou gewoon níet? Plofkraken, hennepkwekerijen, de Kaaimaneilanden, sjoemelsoftware: er zijn veel slimme manieren om rijk te worden. Grove manieren en beschaafde (wat heet).

Je hoeft alleen je geweten maar te sussen. Dat belletje dat in ons hoofd zou moeten gaan rinkelen, uitschakelen. Dat stemmetje dat ons op tijd wil waarschuwen negeren. Zoals wanneer het licht op oranje springt; niet afremmen, maar gewoon even gassen. Wel even opletten dat er geen flitspaal staat. Maar daar word je vanzelf handig in.

Soms (heel soms maar hoor, en dan ook echt slechts een heel klein beetje ; -) maak ik me druk over deze dingen. Kom op zeg! Je maakt toch zeker werk van je beroep! Je hebt toch een vak geleerd? Je hebt toch zeker die baan zelf aangenomen? Je wilt toch niet rijk worden zonder dat je het verdient?

Niet over één kam scheren

Nee, ik ga niet alle mensen over één kam scheren. Er zijn er zonder baan. Ze willen wel werken, maar kunnen niet. Anderen hebben totaal geen voldoening in hun werk. Heb ik makkelijk praten als predikant. Of je inkomen is ook niet om over naar huis te schrijven. Ondertussen zie je de rijken steeds rijker worden. De economie groeit, maar jij profiteert niet mee. Knap frustrerend.

Maar dit stukje schrijf ik vooral voor die mensen die een eerlijk beroep kúnnen uitoefenen. Die dat dóen. Er een eer in stellen om hun taak met inzet en aandacht te verrichten. Er wérk van maken, gewetensvol en zorgvuldig. Houden zo! Het is iets waar de Bijbel je toe aanspoort.

Zo praktisch is geloven in God.

Dick Baas
Meer berichten