Een terugblik op de Nacht van Nunspeet in 2017. Foto: Dick Baas.
Een terugblik op de Nacht van Nunspeet in 2017. Foto: Dick Baas. (Foto: )

Nacht van Nunspeet staat weer voor de deur

  Cultuur

door Dick Baas

NUNSPEET -  Het zomerseizoen nadert haar einde. In Nunspeet wordt dat gemarkeerd door de Nacht van Nunspeet. Veel activiteiten in het centrum, waarbij de winkels tot 23.00 uur open zijn. Een crazy hour tussen 21.30 en 22.30 uur met knallende aanbiedingen. Bekijk de advertenties maar. Het thema is dit jaar Italië.

Vroeger werd over de nacht van Nunspeet wel gezegd: de toeristen zijn weg, Nunspeet is weer van de Nunspeters. Dat gezegde gaat niet meer op. Nunspeet uit de kunst ofwel de VVV wil dat de toerist het jaar rond naar Nunspeet komt, maakt daarvoor promotie en organiseert activiteiten. WinterLicht in december is zo'n voorbeeld.

Dit jaar staat de nacht van Nunspeet in het teken van Italië. Er zijn diverse acts te zien in het centrum van Nunspeet zoals de Gondelier op stelten en optredens van de Heeren van Nunspeet en het trio Ristretto. Ook zijn er modeshows.Bij de horeca zijn op diverse locaties extra tappunten aanwezig en zullen eettentjes niet ontbreken. Daar kan iedereen zich te goed doen aan heerlijke Italiaanse lekkernijen en diverse snacks.De straten in het centrum worden weer door de winkeliers aangekleed. Voor leukste straat is er een prijs. Kortom: vermaak voor jong en oud. Aan de Laan gezellige muziek, terrassen en lekker smullen. In de Dorpsstraat gezellige muziek, terrassen en leuke kortingen bij diverse winkels. op de markt volop terrassen en diverse snackpunten. Ook in de Stationslaan is leuke muziek en diverse tap- en eetpunten.

Historie
De Nacht van Nunspeet is bepaald niet nieuw. De eerste Nacht van Nunspeet werd op donderdag 25 augustus 1994 gehouden. Daarvoor was massale belangstelling. De toenmalige voorzitter van de Ondernemersvereniging Nunspeet Peter Groeneveld (en ook weer de huidige voorzitter) was laaiend enthousiast. De krant van toen schreef onder meer: 'De eerste Nacht van Nunspeet heeft alle verwachtingen overtroffen. Er waren gigantische hoeveelheden mensen op de been. Het centrum was zoveel mogelijk verkeersvrij gemaakt. Er waren diverse terrassen gecreëerd die overvol zaten met vakantiegangers, mensen uit Nunspeet en mensen afkomstig uit de gehele regio. De winkels waren overvol met klanten die vooral op de aangekondigde aanbiedingen uit waren. Nunspeet was verdeeld in drie gedeeltes: een Frans, een Engels en een country- en westerngedeelte.'

Dat country- en westerngedeelte was op de Stationslaan en Brinkersweg vanaf de Westerlaan tot de Aarweg. Er was een echte Saloon waar country- en westernmuziek gespeeld werd met de toen in de regio bekende Chuck Barlinger. Er was een rodeostier. Aan de Brinkersweg waren oud-Hollandse spelen en bakte het Nunspeets Mannenkoor oliebollen.

Conclusie: de formule van 1994 werkt in 2018 nog steeds. Veel elementen keren ieder jaar terug.

Meer berichten