lezing heemkundige vereniging nuwenspete

Lokaal Deel je nieuws

Miny van de Zande uit Apeldoorn zal op 11 mei a.s. een boeiende lezing houden over de “min van de koningin” in het Rode Kruisgebouw aan de Elburgerweg 11 te Nunspeet.
Dit bijzondere verhaal gaat over haar grootmoeder Evertje van der Zande. Zij was tussen 1880 en1882 de voedster, de min, van prinses Wilhelmina.
In die tijd was het regel dat adellijke dames, gravinnen en vorstinnen niet zelf hun baby voedden. Zo ook voor koningin Emma. Zij werd door een hof functionaris attent gemaakt op de blozende en gezonde Evertje. Min worden, dat was een hele eer. Een eer die niet afgeslagen kon worden. En dus liet Evertje haar gezin, haar baby en de andere kinderen achter en woonde twee jaar op paleis het Loo.
Evertje kreeg een bijzondere band met het jonge prinsesje. Evertje werd voor deze diensten gewoon betaald. Zij kreeg 60 gulden per maand en natuurlijk kost en inwoning. Toen Wilhelmina op haar 18e verjaardag koningin werd liet zij voor haar “min”  een boerderij bouwen aan de Zwolscheweg in Apeldoorn. Veel Apeldoorners waren er getuige van dat Wilhelmina in de jaren voor de eerste wereldoorlog regelmatig de boerderij bezocht, waarbij het tweetal, gezeten aan de keukentafel met elkaar spraken. Evertje heeft tot haar dood in de boerderij gewoond. Ze stierf in februari 1945.
De lezing start om 20.00 en is voor iedereen toegankelijk. Voor meer informatie: nuwenspete@gmail.com. 
 

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 8 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 8 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 9 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48