Schoolhond Dexter
Schoolhond Dexter Junior College

Uniek onderwijsconcept in Nunspeet

21 mei 2023 om 14:09 Lokaal Deel je nieuws

Sinds het vertrek van de Ambelt bestaat er een uniek onderwijsconcept in Nunspeet: het Junior College. Dit is een kleinschalige school voor leerlingen die nog niet direct klaar zijn voor het regulier onderwijs.

Doel Junior College

Het Junior College is een succesvolle samenwerking tussen de Verschoorschool (primair onderwijs) en het Nuborgh College (voortgezet onderwijs) in de leeftijd va 10-14 jaar. Er is een samenwerking ontstaan om een nieuw onderwijsconcept te ontwikkelen. Dit houdt in dat er een doorgaande leer- en zorglijn is tussen het speciaal basisonderwijs en het regulier voortgezet onderwijs. Het Junior College is dus een soort tussenschool van begin groep 7 tot eind klas 2. Het doel is om ervoor te zorgen dat leerlingen van het Junior College een regulier einddiploma behalen.

Kansen

De Ambelt is in 2017 uit de regio vertrokken. Het Nuborgh College en de Verschoorschool (stichting Volare) hebben toen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen door deze leerlingen toch onderwijs te bieden in de regio Nunspeet. Dit onderwijsconcept biedt dus kansen voor leerlingen die normaal in het speciaal onderwijs zouden blijven zitten. “Onderwijs is maatwerk, omdat ieder kind zich op een eigen manier ontwikkelt. Soms gaat het vanzelf en soms is extra ondersteuning gewenst. Het Junior College biedt voor kinderen die dat nodig hebben een begeleide stap naar en in de wereld van het voorgezet onderwijs,” aldus Aat Sliedrecht (NCOJ & Platform Naar Inclusiever Onderwijs).

Lovend

Het Junior College is al zes jaar succesvol: de meeste leerlingen stromen namelijk in het regulier onderwijs in en behalen daar hun vo-diploma. De inspectie is lovend over dit initiatief. Onlangs hebben we een werkbezoek gehad van Marnix Niemeijer van Verus en Aat Sliedrecht en ook zij waren lovend over dit initiatief. Landelijk is dit uniek onderwijsconcept dan ook naar voren gehaald als toonaangevend praktijkvoorbeeld inclusief onderwijs en samenwerking tussen primair onderwijs en voortgezet onderwijs.

Ervaringen

De leerlingen van het Junior College zijn blij dat ze hier onderwijs kunnen volgen. Zo zegt Chris: “Het Junior College heeft mij geholpen om betere cijfers te halen, omdat ik minder snel afgeleid raak door de kleine klassen en ik krijg goede begeleiding van de leraren. Ook vind ik het fijn dat er een schoolhond is; door hem durf ik meer over mijzelf te vertellen.” Freerrick vertelt: “Het Junior College is belangrijk voor mij en andere leerlingen, omdat het helpt met de overstap naar het regulier onderwijs.”

Docenten geven aan dat ze élk kind zien en vanwege de kleinschaligheid de extra steun kunnen bieden die nodig is.

Huisvesting

De leerlingen van het Junior College hebben in principe les op het Junior College zelf. De lessen K&C, N&T en B&S vinden plaats op Nuborgh College Veluvine. Het oorspronkelijk concept is: een gebouw tegen Nuborgh College Veluvine aan, zodat we écht werk kunnen maken van inclusief onderwijs en dit concept tot een blijvend succes kunnen laten zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie