Vanaf het balkon op zijn werkkamer kan Breunis van de Weer de Markt overzien.
Vanaf het balkon op zijn werkkamer kan Breunis van de Weer de Markt overzien. (Foto: Dick Baas

'Zorgen om coronabeleid in supermarkt'

  Nieuwsflits

'Omzien naar elkaar en samen deze crisis te boven komen'

Dick Baas

De vakantie zit er weer op voor de Nunspeetse burgemeester Breunis van de Weerd. Om het goede voorbeeld te geven is hij niet ver weg geweest. Als hij nu de coronasituatie in de gemeente Nunspeet overziet, vindt hij dat het op dit moment best goed gaat. Wel heeft hij zorgen over de Nunspeetse supermarkten.

NUNSPEET - Met de toenemende vakantiedrukte in Nunspeet neemt ook het bezoek aan de supermarkten toe. Burgemeester Breunis van de Weerd constateert dat de regels bij aantal supermarkten (gelukkig niet bij allemaal) behoorlijk verslapt zijn. Karretjes schoonmaken moet de bezoeker zelf maar doen (en doet dat dus vaak niet). Het noopt wellicht tot maatregelen.

Positief

In het algemeen is Breunis van de Weerd tevreden over de coronasituatie in Nunspeet. Er zijn nauwelijks ziekenhuisopnamen en weinig besmettingen. "En als het zich voordoet, zijn we in staat om na te gaan wie met wie contact heeft gehad. Dat beeld is dus veel positiever dan in het voorjaar."

Nunspeet heeft een hoog aantal coronaslachtoffers gehad. Breunis waagt zich niet aan het geven van een verklaring daarvoor. "We weten het niet, Vermoedens hebben we wel. We weten we dat veel besmettingen ontstaan zijn in de sociale sfeer. Er is sterke familieband, mensen zoeken elkaar op. Kerken, verenigingen en zangkoren spelen een rol."

Bedrijfsleven

Waar niet iedereen aan denkt is het bedrijfsleven. Ondernemers in Nunspeet hebben relatief hel veel contacten over de grens. "Uit cijfers blijkt dat internationale contacten voor de gemeente Nunspeet zelfs groter zijn dan in de gemeente Zwolle. Wellicht was het virus dus al aanwezig door die wederzijdse bezoeken. In de afgelopen maanden zijn die contacten uiteraard verminderd." Burgemeester Van de Weerd constateert dat die buitenlandse contacten zich nu al weer voortzetten. Het gebeurt alleen op een andere manier, minder fysiek, meer digitaal. Er wordt niet even het vliegtuig gepakt voor handelsgesprekken. "De handel is weer volop aan de orde."

Centrum

De genomen maatregelen in het centrum van Nunspeet lopen best goed, maar geven zorgen voor de donderdag, vrijdag- en zaterdagmiddag. Dan is het te druk. "Al zorgt de hitte er nu wel weer voor, dat mensen de puf niet hebben om naar het centrum te gaan."

Mondkapjes

Het onderwerp mondkapjes kan niet onbesproken blijven. Breunis: "Er zijn situaties en momenten waarop anderhalve meter afstand houden niet lukt. In plaats van de 'tent' te sluiten zou het dragen van mondkapjes een oplossing kunnen zijn. In het openbaar vervoer kan dat wel, maar wij kunnen het nog niet verplichten. Een mondkapje heeft een psychologisch effect; "Als ik iemand voor mij zie lopen met een mondkapje, dan hou je beter rekening met 1.5 meter."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden