<p>Fedde en Jurre aan de slag om een buxus te planten met behulp van opa B&ouml;htlingk en Hans de Ruiter. Wethouder Marije Storteboom kijkt toe. (Foto: Dick Baas)</p>

Fedde en Jurre aan de slag om een buxus te planten met behulp van opa Böhtlingk en Hans de Ruiter. Wethouder Marije Storteboom kijkt toe. (Foto: Dick Baas)

(Foto: Dick Baas)

Renovatie graf voltooid

  Nieuwsflits

Dick Baas

Het was een bijzondere gebeurtenis op zaterdag 22 augustus op de Algemene Begraafplaats in Elspeet. In kleine kring werd aandacht geschonken aan het herstel van het graf van oorlogsslachtoffer Hans Blankenberg, die op 10 september 1944 werd doodgeschoten. Hij werd aanvankelijk begraven in Ederveen, maar op 22 augustus 1945 met militaire eer herbegraven in Elspeet. Precies 75 jaar later werd met het herstel van het graf Hans Blankenberg herdacht.

ELSPEET - Bij de korte bijeenkomst was een aantal betrokkenen aanwezig, herstellers van het graf, wethouder Marije Storteboom en familieleden. Het herstel van het graf is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Nunspeet, vanuit de Elspeter gemeenschap en de familie. Eduard Böhtlingk en Lies Dijkman-Böhtlingk zijn kinderen van een zus van Hans Blankenberg. "De enorme waardering van de Elspeter gemeenschap heeft ons als familie echt geraakt. De Hans Blankenberg Memorial Tour van Elspeet naar Scherpenzeel op 14 september vorig jaar en het boek 'Getrouw tot in de dood' van Gerard Mulder staan in ''ons geheugen gegrift.''

Toespraken

Wethouder Storteboom: "We staan, bij het herstelde graf, stil bij Hans Blankenberg. Een bijzondere persoon in de historie van Elspeet: een verzetsstrijder maar ook een oorlogsslachtoffer. We staan weer even stil bij de tragische gebeurtenissen in die inktzwarte oorlogsjaren." Zij gaf ook aan: "Vrijheid is iets waar we ons samen voor moeten blijven inzetten, nu en in de toekomst, en ook voor behoud van deze plek waar Hans Blankenberg zijn laatste rustplaats vond."

Eduard Böhtlingk vertelde de aanwezigen, maar vooral de kinderen, nog iets over het leven van Hans. Daarna gingen zijn twee kleinkinderen, de driejarige Fedde en de negenjarige Jurre, aan de slag om aan weerszijden van het graf een buxus te planten.

Ontwerp

Het grafmonument is ontworpen door de vader van Hans Blankenberg. Hans woonde voor hij in Nederland ging studeren, in Nederlands-Indië. Zijn ouders brachten daar de oorlog door. Na terugkeer ontwierp vader Blankenberg, van beroep architect, in 1946 het graf. (detail: Eduard Böhtlingk is ook architect). De 'tand des tijds' maakte het noodzakelijk het graf nu te restaureren.

Hans Blankenberg verbleef bij zijn oud-tante Cor Tilanus (1861-1956) aan de Nunspeterweg 71 in Elspeet. Ook dit graf is toe aan restauratie. Ook daar wordt aan gewerkt en zal voor de kerstdagen klaar zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden