<p>Opvolger Hendrik Kromwijk (l) Ineke en Kees Verduijn en Coby Vinke (r) bij het afscheid van Kees op de weekmarkt in Nunspeet.</p>

Opvolger Hendrik Kromwijk (l) Ineke en Kees Verduijn en Coby Vinke (r) bij het afscheid van Kees op de weekmarkt in Nunspeet.

(Foto: Jenco van Zalk)

Na 39 jaar afscheid van de weekmarkt

  Nieuwsflits

Het was toch een klein feestje donderdag op de weekmarkt. Klanten van kaasboer Kees Verduijn kwamen afscheid nemen. Flesjes wijn, bloemen, waardebonnen, leuke kaarten en veel waarderende, warme woorden bij zijn laatste dag op de Nunspeetse weekmarkt.

NUNSPEET - “Ja, tijd om wat anders te doen”, zegt Kees Verduijn. “We hebben echt een mooie tijd gehad en nu heb ik zo meteen tijd om lekker te gaan fietsen, samen met mijn vrouw Ineke. En ook in mijn uppie lange afstanden fietsen, te toeren, een heerlijk vooruitzicht. Ik ga niet niks doen hoor, maar ga het wel anders doen. De jongens thuis hebben een bouwbedrijf en die ga ik helpen. Maar ook samen genieten van de grote tuin”.

Verduijn werd eigenlijk bij toeval marktkoopman in kaas en eieren. “Negenendertig jaar geleden nam ik het over. Mijn vader had een groothandel in kaas en leverde aan de vorige marktkoopman, de familie Piersma. Ze vertelden dat ze gingen stoppen en op zoek naar opvolging. Zo ben ik er in gerold en ik moet zeggen met veel plezier. Slechts één keer hebben we verstek laten gaan in al die jaren en dat was vanwege familieomstandigheden. Naast Nunspeet staan we ook wekelijks in Utrecht, Geldermalsen en Tiel, aldus de enthousiaste marktkoopman.”

De markten en de producten zijn wel veranderd in die bijna 40 jaar. Tegenwoordig komen de marktkooplieden bijna allemaal met marktwagens, gekoeld en wel. Marktkooplieden zoals Verduijn die al vele jaren op de markten staan, hebben ook nog de gewone marktkramen met een afdekzeil meegemaakt. In weer en wind alles uitpakken ’s morgens en op de kraam zetten en na de markt alles weer inpakken. “Maar het is nog steeds vroeg opstaan om op tijd in Nunspeet te zijn. Je wilt er toch om een uur of zes zijn. Dat betekent avond van te voren inladen, op tijd naar bed en vroeg uit de veren. Maar zoals gezegd het is leuk om op de markt in Nunspeet te staan. Een trouw publiek en we zijn ook een beetje een sociaal punt, elkaar ontmoeten, bijpraten, ook dat maakt het voor mij leuk,” aldus Kees Verduijn.

“We hebben ook meer kazen dan vroeger”, gaat Verduijn verder. “Het zijn allemaal kazen van kaasboerderijen, dat vinden we belangrijk. Geen fabriekskazen, maar kazen zonder gebruik van toevoegingen met e-nummers. Wat we in al die jaren gezien hebben is de vraag naar bijzondere kazen. Ook naar buitenlandse kazen uit verschillende landen is steeds meer vraag gekomen. Maar ook de 'gewone' kaas is nog steeds gewild, van jong tot oud.

De bekende kaaswinkel op de markt blijft wel bestaan. Opvolging is gevonden in Hendrik Kromwijk en Ronald Berendsen nemen het over en ook vaste kracht Coby Vinke blijft van de partij. Hendrik is het kaasmaken met de paplepel ingegoten. Hij is opgegroeid op een kaasboerderij en kent het kaas maken van haver tot gort. Ook Ronald heeft volop ervaring in de kaas zodat kwaliteit en service van hun voorgangers niet verloren gaat.

Jenco van Zalk

"Kazen zonder gebruik van toevoegingen met e-nummers "

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden