<p>De &nbsp;mobiele teststraat van WZU Veluwe.</p>

De  mobiele teststraat van WZU Veluwe.

(Foto: WZU Veluwe)

WZU Veluwe zet eigen mobiele teststraat in

  Nieuwsflits

NUNSPEET - Preventief vaak en veel testen. Dat is de aanpak van WZU Veluwe om het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Daarom zet de zorgorganisatie sinds begin april een eigen mobiele teststraat in. Manager Kwaliteit en Veiligheid Janny van de Werfhorst: “Zo kunnen we snel en veilig een eventuele besmetting vaststellen.”

WZU Veluwe kan met de eigen teststraat groepen cliënten en medewerkers testen. Dat gebeurt wanneer een afdeling in quarantaine zit. Eigen verpleegkundigen of physician assistants nemen de tests af. Manager Janny van de Werfhorst: “We kopen zelf ruimte in bij een lab en hebben dan vrijwel altijd binnen 24 uur de uitslagen binnen. Op die manier kunnen we snel handelen. Bovendien hoeven mensen dan niet lang in spanning te zitten.”

De teststraat is in een kort tijdsbestek te ontmantelen en elders weer op te bouwen. Dat maakt inzet op alle vijf woonzorglocaties mogelijk. Ook individuele cliënten en medewerkers kunnen bij de teststraat terecht. In principe is er dus iedere dag wel ergens een mini- of maxi teststraat.

WZU Veluwe zet al vanaf april volop in op preventie. Van de Werfhorst: “Door zelf veel en vaak te gaan testen hebben we het virus in het voorjaar goed in beeld gekregen. Daardoor konden we gerichter te werk gaan bij het in quarantaine verzorgen van cliënten. Dat heeft ons enorm geholpen om het virus onder controle te krijgen.”

De inzet op preventie bestaat daarnaast uit het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Van de Werfhorst: ‘’Medewerkers dragen tijdens hun werk standaard een mondkapje. Waar nodig komen hier handschoenen, een schort en een gezichtsmasker bij. Nu bezoekers weer welkom zijn op alle locaties is er een strikt bezoekbeleid. Aan de deur controleren we op gezondheidsklachten en we houden een logboek bij. Ook familieleden of kennissen die een cliënt bezoeken dragen een mondkapje.”

De keuze voor preventie lijkt te werken. Vooralsnog zijn de vijf woonzorglocaties - op een enkele individuele besmetting na - vrij van corona. Nieuwe cliënten hebben inmiddels al een deel van de leegstaande appartementen betrokken. Janny van de Werfhorst: “Wonen bij ons is veilig, dus wie zorg nodig heeft is van harte welkom.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden