Binnenkort buiten openingsuren in bieb


<p>Medewerkers in Nunspeet stellen een pakket samen.</p>

Medewerkers in Nunspeet stellen een pakket samen.

(Foto: eigen foto)

Binnenkort buiten openingsuren in bieb

  Nieuwsflits

Bibliotheek Noordwest Veluwe is het gelukt in deze coronatijd het contact met de lezer te behouden. Neem bijvoorbeeld de afhaalbieb, die loopt tot en met 18 november en de bezorgbieb. Als stip aan de horizon de Open +, waarbij je buiten openingsuren met een persoonlijke code naar binnen kunt.

NUNSPEET – Jaminta Rorije van marketing en communicatie: “We hebben als eerste in Nederland op het vlak van de onbemande bibliotheek een nieuwe methode ingevoerd in onze Puttense vestiging. Daar bevindt zich aan de muur een kastje. Met een persoonsgebonden code kun je toegang krijgen tot het pand. Zes dagen per week vanaf 08.00 uur, als het personeel nog niet aanwezig is en tot 21.00 uur, wanneer de medewerkers al naar huis zijn. Je kunt ook terecht op feestdagen, wanneer er helemaal geen personeel aanwezig is. Uiteraard niet op zondag. Een bijkomend voordeel is dat de bezoekers verspreid worden over een ruimere periode, wat in deze coronatijd gunstig is. In Putten slaat het aan en we willen het in de toekomst ook graag in onze andere vestigingen opzetten.”.

De bibliotheek Noordwest Veluwe is actief in de gemeenten Nunspeet, Putten, Ermelo en Harderwijk. Ze wordt aangestuurd door directeur-bestuurder Ben van Heesbeen, 38 vaste medewerkers en 250 vrijwilligers, een aantal dat blijft groeien. Een Raad van Toezicht kijkt mee en denkt mee over investeringen enz.. Het grootste deel werkt parttime.

Jaminta: “Onze missie is een ontmoetingsplek te zijn voor alle bewoners in het werkgebied, die graag lezen, leren of hun taal- of digitale vaardigheden willen ontwikkelen. Met een collectie die ieder wat wils biedt. We steunen de doelgroep met een reeks activiteiten op het gebied van lezen, taal- en informatievoorziening.”

Corona levert beperkingen op. “Daarbij komt ook de overgang van fysiek naar digitaal. Door onze bereikbaarheid te vergroten hebben we via de telefoon, e-mail en sociale media veel mensen kunnen helpen. De afhaalbieb maakt het mogelijk boeken te reserveren. Mensen krijgen een bericht als boeken klaar staan en kunnen ze vervolgens afhalen. De bezorgbieb is afgestemd op de kwetsbare doelgroep, mensen die in deze tijd liever de deur niet uitgaan. We vragen hen naar voorkeuren en geven de bezorgdatum door. Er wordt een pakket van maximaal vijf boeken samengesteld dat door Gresbo Post wordt afgeleverd. Aanvragen die voor woensdag binnen komen worden op vrijdag bezorgd.”

Veel aanpassing nodig dus…

“Neem de leeskringen. Die kunnen elkaar niet fysiek ontmoeten om over boeken te praten. We bieden ze e-books en luisterboeken aan en een digitale vorm van bespreken via Goodreads.co. Taalmaatjes van het Taalhuis kunnen coronaproof hun taalondersteuning oppakken. De Voorleesexpres is omgevormd. De gezinnen krijgen een digitale voorleestas en telefonische instructie. In de laatste weken van mei zijn tasjes uitgedeeld met twee boeken per gezin die ze mogen houden. Een vrijwilliger heeft om de twee weken telefonisch contact en leest voor via WhatsApp beeldbellen. Alle cursisten die in de periode 2018-2020 een of meer digitale cursussen volg(d)en zijn aangeschreven met aanbod voor dagelijkse ondersteuning via de telefoon bij alle digitale vragen. Deze service zetten we voort.”

Dat is een hele reeks…

“Het is niet alles. Er is met alle samenwerkingsscholen op het gebied van de Bibliotheek op School een plan gemaakt voor digitale ondersteuning van leesbevordering. Daarnaast hebben we nog veertien scholen op deze wijze mogen ondersteunen in hun zoektocht naar thuisonderwijs en leesbevordering. De periode van sluiting is ook besteed aan het maken van nieuwe programma’s en het actualiseren van werkwijzen. Gelukkig konden we vanaf 11 mei weer langzaam de vestigingen in stapjes openen We vragen de leden om website en sociale media in de gaten te houden.”

De Bibliotheek NW Veluwe vaart met betrekking tot de gevoelige materie van de Zwarte Pietboeken een eigen koers. Dat bestand wordt afgebouwd. De bieb sluit aan bij maatschappelijke ontwikkelingen.

De bibliotheek heeft ondanks de coronamaatregelen de vaart er in. Het aantal leden dat zijn lokale abonnement activeerde om e-books te kunnen lenen nam toe van 639 (15 maart) tot 7037 (15 mei), Ze leenden in die periode 15.803 e-books. En wat de thuisbieb betreft: 1073 inwoners van het werkgebied maakten gebruik van het e-books aanbod in deze app. Ze was geopend van 6 april tot en met 1 juni.

Dick van der Veen

Met digitale oplossingen wordt lezer goed bediend

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden