Koninklijke erepenning Burgerwacht


<p>Burgemeester Breunis van de Weerd overhandigt penning en oorkonde aan Ruud van Soest, voorzitter van de jubilerende schietvereniging.</p>

Burgemeester Breunis van de Weerd overhandigt penning en oorkonde aan Ruud van Soest, voorzitter van de jubilerende schietvereniging.

(Foto:)

Koninklijke erepenning Burgerwacht

  Nieuwsflits

Burgemeester Breunis van de Weerd heeft vorige week de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan het bestuur van de 100-jarige Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ in Nunspeet.

NUNSPEET - Op 15 juni 1920 werd Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ opgericht met 43 leden, waarvan 40 gewapend en drie ongewapend. De oprichtingsvergadering vond plaats in ‘Ons Huis’, aan de Dorpsstraat. De allereerste schietoefening door de leden werd vijftien dagen later al gehouden.

De schietsportvereniging maakte tot circa 1963 gebruik van een buitenschietbaan. Een korte periode werd er in de zomermaanden geschoten in een bosperceel tegenover De Tol aan de Elspeterweg. In de periode 1947-2007 werd voor he schieten gebruik gemaakt van een perceel aan de Driestweg, waar ook een klein houten gebouwtje stond. In 1967 is op die locatie een betonnen schietbunker gebouwd. In mei 1971 werden daar de eerste nationale schietkampioenschappen gehouden.

De Burgerwacht was voornamelijk een geweerclub, maar vanaf 1968 deden de pistoolschutters hun intrede. Op 18 juni 1975 is de akte ondertekend waarmee de stichting werd omgezet tot Schietsportvereniging De Burgerwacht. Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van de locatie Driestweg ontstond de wens voor een ruimere en beter passende locatie. In 2006 werd daarom begonnen aan de bouw van een nieuwe locatie aan de Oosteinderweg met veertien 25-meterbanen. Dat gebouw werd op 16 maart 2007 geopend.

Schietresultaten

De Nunspeetse schietsportvereniging heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd wat betreft schietresultaten. De Burgerwacht is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Die aangesloten schietsportverenigingen worden onderworpen aan een uitgebreide toetsing van kwaliteitseisen. De KNSA biedt verenigingen twee niveaus van certificering aan. Het hoogste niveau is de certificering met één (1) 'kroon', een systeem dat al enige jaren bestaat en zich richt op het volledige spectrum van schietsportverenigingen zowel ten aanzien van de veiligheid, de wet- en regelgeving, sportontwikkeling, verenigingsmanagement, enz. De Burgerwacht is gecertificeerd ‘met één kroon’. Het verkrijgen van het Certificaat met één kroon op 12 september 2017 was een hoogtepunt voor de schietsportvereniging. Momenteel telt 'De Burgerwacht' zo’n 100 schietende leden.

Viering

Schietsportvereniging ‘De Burgerwacht’ had de viering van haar 100-jarig bestaan dit jaar al verplaatst van 20 juni naar 21 november, maar een receptie en dergelijke zat er gezien de huidige coronamaatregelen niet in. Zodra coronasituatie het echter weer toelaat, gaat het bestuur samen met de leden de heugelijke mijlpaal uiteraard alsnog uitgebreid vieren.

Door de redactie

Certificaat met één kroon was ook hoogtepunt voor vereniging

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden