William Qualm: ‘Vuurwerk is veilig’


<p>William Qualm in de straat voor zijn huis waar het met oud en nieuw ook stil zal zijn.</p>

William Qualm in de straat voor zijn huis waar het met oud en nieuw ook stil zal zijn.

(Foto: Jenco van Zalk)

William Qualm: ‘Vuurwerk is veilig’

  Nieuwsflits

William Qualm is een liefhebber van siervuurwerk. Het hele jaar door is hij al bezig met dat ene moment: de jaarwisseling. Het hele jaar door besteld hij alvast wat vuurwerk, dat net voor oud en nieuw wordt afgeleverd. Geen knallen, geen carbid, maar legaal siervuurwerk.

NUNSPEET – “De keus in legaal vuurwerk is wel fors minder geworden’, vertelt William. “Enkelschotsbuizen, knalvuurwerk en vuurpijlen mogen ook niet meer per 1 december.” William benadrukt dat hij geniet van siervuurwerk maar heeft er alle begrip voor dat we tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk afsteken. ‘We moeten samen zorgen dat de zorg niet overspoelt wordt, zeker nu. Dus ik snap dat we dat even niet doen. Hopelijk volgend jaar wel weer.”

William werkt als deskundige op het gebied van brandveiligheid bij de Veiligheidsregio. In die functie werkt hij voor de Gemeente Nunspeet en houdt zich onder andere bezig met de brandveiligheid bij evenementen en in gebouwen. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Brandweer Nunspeet. William vertelt zijn verhaal op persoonlijke titel, als liefhebber van siervuurwerk.

“Wat ik jammer vind is dat vuurwerk in een slecht daglicht staat. Door de harde knallen van illegaal vuurwerk, de vernielingen die er mee worden aangericht tot en met het gewond raken door dat spul. Die overlast, vernielingen en gewond raken kan eigenlijk niet met legaal consumenten vuurwerk. Als je ook nog eens de veiligheidsvoorschriften volgt als stevig neerzetten, een vuurwerkbril op, een lont om het aan te steken, dan is het veilig. Dan raak je geen vingers kwijt. En als je nou net te veel gedronken hebt, dan laat je de buurman die nuchter is toch het vuurwerk afsteken.”

“Ik verwacht eigenlijk ook niet dat het aantal vuurwerkslachtoffers tijdens deze oud en nieuw echt lager zal zijn. Zoals gezegd komt dat vooral door illegaal vuurwerk. De schatting is dat er zo’n twee miljoen kilo illegaal vuurwerk de lucht in gaat. En dat zal dit jaar meer zijn omdat er geen veilig consumenten vuurwerk is. Wat wordt onderschept is waarschijnlijk zo’n drie procent. Het is gewoon te veel om alles te pakken. Je hoort nu al elke avond zware knallen, en dat is geen carbid. Carbid is weliswaar geen vuurwerk, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent en je moet de ruimte hebben. Het ia afwachten of dat wel mag tijdens de jaarwisseling, dat wordt per gemeente besloten. Wat wel mag is fop- en schertsvuurwerk. Voorbeelden zijn: sterretjes en knalerwten. Dus niet meteen bellen als je knalletjes hoort in de buurt,” zegt William glimlachend.

Zo stil als het nu in de straat is bij William, zal het waarschijnlijk ook met oud en nieuw zijn. “Niet samen bij een vuurkorf buiten, geen vuurwerk en thuis blijven. Het zal wat saai zijn. Ik hoop dat er geen permanent verbod komt, want er zijn veel mensen die er plezier aan beleven. En voor degenen die het wel permanent willen verbieden: leven en laten leven, het is toch maar acht uur per jaar” zegt William Qualm.

Jenco van Zalk

'Leven en laten leven, het is maar acht
uur per jaar'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden