Soroptisten: meer aandacht voor geweld tegen vrouwen


<p>Olga Maarleveld en Anita Oosterloo vragen aandacht voor Orange the World. (Foto: Frieda Fennell)</p>

Olga Maarleveld en Anita Oosterloo vragen aandacht voor Orange the World. (Foto: Frieda Fennell)

(Foto: Frieda Fennell)

Soroptisten: meer aandacht voor geweld tegen vrouwen

  Nieuwsflits

Oranje is niet alleen de kleur van voetbal en van ons koningshuis. Het is ook de kleur van de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes: 'Orange the World'. Wereldwijd kleurden rond 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, daarom belangrijke gebouwen oranje.

NUNSPEET - Aandacht voor geweld tegen vrouwen is nu harder nodig dan ooit. Door de coronaquarantaine is huiselijk geweld de afgelopen maanden flink toegenomen. De Soroptimisten Noordwest Veluwe, een serviceclub die onderdeel is van een wereldwijde organisatie van vakvrouwen, zet zich in voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en kinderen zowel lokaal als internationaal. Dat laatste gebeurt mede vanuit hun positie als officieel lid van UN Women, een organisatie van de Verenigde Naties. Ze zijn tevens partner van Orange the World.

Anita Oosterloo: “Ken jij 1 van de 3? Of ben je het misschien zelf? Want één op de drie vrouwen krijgt te maken met enige vorm van geweld: fysiek, seksueel of verbaal. Vrouwen praten er nauwelijks over omdat ze zich schamen of omdat ze bang zijn. In mijn directe omgeving ken ik twee vrouwen die met geweld te maken hebben gehad. Zo’n traumatische ervaring bepaalt je hele leven en het kost jaren van therapie om zoiets een plek te geven. Als omstander doet het je ook veel; ik vraag me nog vaak af hoe ik het niet heb kunnen zien.”

Olga Maarleveld vult aan: ”Met onze campagne willen we vrouwen en meisjes laten weten waar ze terecht kunnen als ze met geweld te maken krijgen. Veilig Thuis Noordoost Gelderland is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken krijgt. Iedereen kan er melding maken, van slachtoffer tot omstander of professional. Maar denk ook aan de huisarts, GGD of het consultatiebureau. Toch is er vaak een emotionele drempel en kan laaggeletterdheid een rol spelen.”

Anita: "We gaan nog steeds niet op dezelfde manier met vrouwen om zoals we dat met mannen doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor salarissen maar ook op gebied van seksueel geweld. Een goed voorbeeld is de zedenwetgeving die Minister Grapperhaus onder handen wil nemen zodat seks zonder instemming strafbaar wordt. Er is nog een weg te gaan, tot de wetgeving aan toe dus.”

Ken of ben jij 1 van de 3? Bel Veilig Thuis op nummer 0800-2000.

'Huiselijk geweld is toegenomen in de huidige coronacrisis'

Frieda Fennell

Gemeentehuis ook oranje?

Het creëren van bewustwording en doorbreken van het taboe rondom geweld tegen vrouwen is niet eenvoudig. De organisatie is daarom in gesprek met gemeenten in de regio om die te enthousiasmeren zich aan te sluiten en het gemeentehuis op 25 november oranje te kleuren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden