Gemeenten bekrachtigen samenwerking


<p>Burgemeester Breunis de Weerd ondertekent onder het toeziend oog van zijn collega Jan Nathan Rozendaal.</p>

Burgemeester Breunis de Weerd ondertekent onder het toeziend oog van zijn collega Jan Nathan Rozendaal.

( Foto: Dick van der Veen)

Gemeenten bekrachtigen samenwerking

  Nieuwsflits

De vijf gemeenten die de Kop van de Veluwe vormen, hebben hun samenwerking onder bewijs gesteld door het ondertekenen van een investeringsagenda. Dat deden ook de provincie, bedrijvenkringen, onderwijsinstellingen en de Rabobank in die gemeenten. Het gebeurt allemaal binnen de regio Zwolle

NUNSPEET - De burgemeester van Elburg, Jan Nathan Rozendaal, vertegenwoordigt de Kop van de Veluwe binnen het bestuur van de regio. Hij maakte eind vorige week een rondje langs de velden, waarbij hij de genoemde partijen liet ondertekenen. Ze focussen op een optimale infrastructuur voor groei op de onderdelen leefomgeving, bereikbaarheid, energie, menselijk kapitaal en economie. De provincie Gelderland is er nauw bij betrokken een werkt ruimhartig mee. De regio Zwolle heeft de ambitie om de vierde economische topregio van Nederland te worden pal achter Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De inhoudelijke of maatschappelijke opgave is leidend, in plaats van bestuurlijke of geografische grenzen.

Jan Nathan Rozendaal: ''Het was voor mij als voorzitter een mooie dag, waarin ik genoten heb van synergie. Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Hattem en Heerde bundelen hun krachten binnen deze sterke regio om mee te dingen naar bijdragen voor grote investeringsopgaven. De provincie Gelderland schaart zich daar achter en investeert mee in de samenwerking. We kunnen aldus gelden binnen halen in de regio, in Den Haag en Brussel. Neem als voorbeeld de stationsgebieden in Harderwijk en ’t Harde en betere busverbindingen. Op het vlak van bereikbaarheid en woningbouw heb je elkaar hard nodig om iets voor elkaar te krijgen. Het is dé manier om ruimtelijke economische onderwerpen op te pakken. Met aan de basis goede werkafspraken.”

Oldebroek, Hattem en Heerde maken al langer deel uit van de regio; Elburg en Nunspeet traden bij. Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet geeft aan dat zijn gemeente op een rijdende trein stapt en een ingroeiperiode behoeft. “De gemeenteraad heeft de keuze voor Zwolle gemaakt en dan is het zaak om het gelijk goed te doen. We gaan er vol voor om de strategische samenwerking tot een succes te maken. Er zit alleen een ander aspect aan en dat is de wiens van de provincie om ambtelijke organisaties bij elkaar te voegen. Daar hebben we geen behoefte aan. We hebben een prima organisatie staan en daar willen we niet in knippen en plakken. Dat geeft ons geen meerwaarde.”

Volgens zijn collega Jan Nathan Rozendaal is van dat laatste geen sprake. “Dat is geen wens van de provincie. Ik weet niet waar dit vandaan komt.”

De vijf gemeenten maakten voorheen deel uit van de regio Noordwest Veluwe,. Van de Weerd: “Die is opgeheven. We kennen elkaar goed en doen informeel nog dingen samen als goede buren. Wat de regio’s betreft: we waren vorig jaar in Brussel en kwamen daar de regio Twente en Stedendriehoek tegen om te lobbyen bij Europese parlementsleden. Dan klinkt de wens om mee te doen als uit één mond. Alle gemeenten om de Veluwe heen staan er met de rug naartoe, de blik naar buiten gericht. Op het vlak van toerisme, recreatie, natuurbeheer en agrarische zaken is dat anders.”

Rozendaal: “Al de 22 gemeenten hebben daarin dezelfde uitdaging: het promoten van die Veluwe als dé vakantiebestemming.”

Van de Weerd verklaart het feit dat bijvoorbeeld Nunspeet en Epe als buren geen samenwerkingsvorm hebben. “Nunspeet kijkt als het ware richting de Randmeerkust en Epe heeft de blik naar de IJssel gericht. Het niemandsland ertussen bestaat uit bomen.”

Elkaar nodig

De vijf gemeenten die de Kop van de Veluwe vormen hebben ruim 100.000 inwoners. Ze liggen aan de zuidflank van de regio Zwolle, langs de A28 en de A50 en de spoorlijn Utrecht-Zwolle, grenzend aan de Randmeren, de IJssel en het Veluwemassief. Voor Zwolle is de Kop van de Veluwe, de poort naar de Randstad en tevens naar de regio Stedendriehoek. De Kop van de Veluwe draagt positief bij aan de diversiteit van de regio Zwolle. Stad en platteland hebben een continue wisselwerking in wonen, werken en recreëren. Ze hebben elkaar nodig om goed te kunnen functioneren. Het is helder dat samenwerkingsvormen de laatste tijd flink zijn opgeschud, waarbij het soms best lastig is om een keuze te maken.

Provincie en gemeenten zijn in een proces verwikkeld waarbij ze elkaar in toenemende mate weten te vinden. Vrijwilligheid is daarbij van essentieel belang.

Dick van der Veen

Binnen regio Zwolle naar optimalisering infrastructuur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden