SGP Nunspeet: weg met reclame voor overspel!


<p>&nbsp;De SGP-fractie vindt reclameborden die uitlokken tot overspel niet thuishoren in het straatbeeld van de gemeente Nunspeet.</p>

 De SGP-fractie vindt reclameborden die uitlokken tot overspel niet thuishoren in het straatbeeld van de gemeente Nunspeet.

(Foto: SGP Nunspeet)

SGP Nunspeet: weg met reclame voor overspel!

  Nieuwsflits

NUNSPEET - De SGP-fractie heeft in de raadsvergadering van donderdag 17 december een amendement ingediend om een verbod op overspelreclames in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Nunspeet op te nemen.

SGP-fractievoorzitter Harm Jan Polinder: “We zien een toename van het aantal reclames dat overspel aanmoedigt. Als fractie krijgen we daar regelmatig vragen over. Mensen vragen ons waarom we dit soort reclames in de openbare ruimte toestaan, terwijl we als gemeente beleid hebben dat juist is gericht op het beschermen van gezinnen en het voorkomen van echtscheidingen. Wij vinden met hen dat die twee zaken niet met elkaar te rijmen zijn.”

Ook ruimtelijke aspecten dragen bij aan de motivatie van de SGP voor een verbod. Harm Jan Polinder: “Als gemeente bemoeien we ons tot in detail met het aanzicht van huizen, andere gebouwen en de leefomgeving. Wij vinden het daarom volstrekt legitiem dat de gemeente zich ook bezighoudt met de vraag welke reclame-uitingen we wel en niet wenselijk vinden in ons straatbeeld.”

Regelmatig is er discussie over de haalbaarheid van een dergelijk verbod. Harm Jan Polinder: “Die ruis wordt veroorzaakt door tegenstanders die zich beroepen op artikel zeven van de Grondwet. In dat artikel wordt vrijheid van het uiten van gedachten en gevoelens gewaarborgd. In lid vier van dat artikel wordt handelsreclame echter expliciet uitgezonderd van bescherming. Op basis daarvan is het bijvoorbeeld mogelijk om snoepreclames gericht op jonge kinderen te beperken. Dit soort bepalingen zijn er omdat we als samenleving dat belangrijk vinden voor de gezondheid en het welzijn van de kinderen. Als SGP vinden we daarom dat we als gemeente ook geen oproepen tot ontrouw in ons straatbeeld moeten toestaan. We vinden die minstens zo schadelijk. Het gaat ons om het uitsluiten van commerciële reclames die zichtbaar zijn vanaf openbare plaatsen en die ontrouw aanmoedigen.”

Het amendement van de SGP kreeg steun van de ChristenUnie. Harm Jan Polinder: “Ik had verwacht dat alle partijen in de gemeenteraad van Nunspeet het amendement zouden steunen. Het is immers in lijn met ons gemeentelijk beleid. Daarnaast gaat het om reclameborden die in de meeste gevallen op gemeentegrond staan. 'De CU-fractie diende daarnaast een voorstel in om de abri’s juist in te zetten voor communicatie rondom het gemeentelijk beleid. Deze positieve aanvulling hebben wij van harte gesteund!”

Het college van B en W heeft in reactie op het amendement toegezegd om met exploitanten van reclameposities afspraken te maken over het weren van overspelreclames.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden