'Ik krijg veel reacties op mijn burgemeestersbrief’


<p>Burgemeester Breunis van de Weerd over een emotioneel jaar.</p>

Burgemeester Breunis van de Weerd over een emotioneel jaar.

(Foto: gemeente Nunspeet)

'Ik krijg veel reacties op mijn burgemeestersbrief’

  Nieuwsflits

Burgemeester Breunis van de Weerd kijkt terug op een hectisch jaar. Eén met veel uitdagingen, gedomineerd door het coronavirus, met veel zorg, verdriet en rouw. “Die proef je continu in de samenleving. Je probeert er een goede rol in te vervullen. Niet altijd even makkelijk, wel heel leerzaam.”

NUNSPEET – Persoonlijk vond hij het van tijd tot tijd emotioneel zwaar. Corona bepaalde een groot deel van de agenda, maar het gewone werk ging ook door. Veel gebeurtenissen en veel besluiten. “Je ziet het verdriet, begrijpt ook de door de hogere overheid genomen besluiten en draagt ze uit. Tegelijkertijd merk je ook de effecten, bijvoorbeeld voor de lokale economie. Onze ondernemers verkeren in onzekerheid, hebben het moeilijk. Sommigen raken hun baan kwijt. Heftig. Maar ook de groeiende eenzaamheid, is een factor van betekenis, vooral bij de ouderen in de samenleving. Wat ik overigens bijzonder vind is dat we de belangrijke waarden van het sociaal contact hebben ‘herontdekt’.”

Vaak een persoonlijk woord?

“Juist in moeilijke tijde moet een burgemeester de actuele situatie duiden. Daarvoor heb ik inderdaad meerdere keren een ‘burgemeestersbrief’ uitgebracht. Ik heb daar nogal wat reacties op gehad: soms negatief maar vooral veel positief.”

Wat maakte in 2020 de meeste indruk?

“Dat is het overlijden van onze medewerker Dick van de Kolk. Hij bezweek in het voorjaar aan corona. Dat kwam hard bij mij aan, ook bij de ambtelijke organisatie. Wat ik ook ingrijpend vond was de gezamenlijke begrafenis van een echtpaar. De man en de vrouw overleden enkele uren na elkaar aan het virus. Daar wordt je stil van. In familieverband heb ik er niet mee te maken gehad, dat was wel het geval in mijn vriendenkring.”

Nunspeet kwam in het nieuws door protesten tegen mondkapjes door een enkeling, Dan wordt de gemeente er aan gelieerd. Vervelend?

“Ja, het is jammer dat een enkeling een verkeerd beeld neer kan zetten. Het heeft veel onrust veroorzaakt. Ik heb gemerkt dat de grote meerderheid van onze Nunspeetse samenleving hier echt niet op zit te wachten. Voor mij was het balanceren. Je wilt aan de ene kant het grondrecht om te protesteren niet inperken, maar aan de andere kant wil je ook niet dat onze samenleving en ondernemers last hebben van de effecten van een demonstratie. Het mag niet zo zijn dat winkelend publiek zich niet meer veilig voelt in het dorpscentrum. Dat laat ik niet gebeuren. Uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid en openbare orde heb ik in overleg met de politie besloten dat de demonstratie op het terrein van het Veluwetransferium mocht plaatsvinden en niet in het centrum van Nunspeet.”

Vergaderen online. Hoe is dat bevallen?

“Tja, dat was in het begin best even wennen. Inmiddels raakt het steeds meer ingeburgerd en zijn we eraan gewend. Ik zie het als een ‘next best’ oplossing. Het zal dunk mij wel blijven voor vergaderingen op grotere afstand; het scheelt veel reistijd. Het online vergaderen van de raadscommissie en de gemeenteraad vind ik erg saai. Er is te weinig interactie. Gezien de omstandigheden functioneert het best goed en het is ook prima te volgen voor de samenleving. We passen ons gauw aan. Wat dat betreft vind ik de verbazingwekkend hoeveel veerkrach er in onze samenleving aanwezig is om de problemen het hoofd te bieden. We hebben al decennia lang geen rampen van deze omvang meegemaakt. We hebben een hele ingewikkelde samenleving opgebouwd, die voortdurend op de toppen van de mogelijkheden functioneert. Ook met de huidige beperkingen.”

Hoop en vertrouwen

Op naar de kerst

''Eerlijk gezegd houd ik wat dat betreft mijn hart vast, De besmettingscijfers laten zich niet beteugelen. Ze stijgen en noodzaken ons tot grotere voorzichtigheid. Hoe meer we de besmettingen voorkomen door contacten te vermijden of te beperken, hoe sneller ‘terug naar normaal’ werkelijkheid wordt. En dat is wat iedereen wil. Maar ons gedrag is daarin een belangrijke factor Maar vooruitkijkend - zeker in deze dagen voor kerst - zie ik licht, hoop en vertrouwen. Het wordt beter. Ik wens iedereen vanzelfsprekend gezondheid en geluk en een einde aan deze verschrikkelijke coronaperiode. Maar ook dat we de positieve kanten van deze zwarte periode voor elkaar behouden. Want die zijn er zeker.”

Dick van der Veen

'Overlijden van medewerker
en echtpaar maakt je stil'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden