Raad eens wie dat is? Dat is je vader!


<p>Nunspeter Wessel Scheer heeft na veel naspeuringen de dochter van de in 1943 omgekomen piloot Charles O'Donoghue opgespoord.</p>

Nunspeter Wessel Scheer heeft na veel naspeuringen de dochter van de in 1943 omgekomen piloot Charles O'Donoghue opgespoord.

(Foto: Dick Baas)

Raad eens wie dat is? Dat is je vader!

  Nieuwsflits

Maureen O 'Donoghue, nu 83 jaar, heeft haar vader maar één keer in haar leven gezien. Dat was toen ze drie jaar oud was. Charles O'Donoghue was piloot bij de Royal Air Force en dus nooit thuis. Zijn Lancaster bommenwerper stortte op 1 april 1943 neer in de bossen tussen Hulshorst en Elspeet. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven. Wessel Scheer spoorde de dochter op en hoorde een heel bijzonder verhaal.

NUNSPEET - De nog niet zolang in Nunspeet wonende Wessel Scheer (47 jaar en zelf piloot) behoort tot een groep onderzoekers van vliegtuigcrashes. Wat is er gebeurd? Wie waren de bemanningsleden van die Engelse en Amerikaanse vliegtuigen? Zijn er nog familieleden? Al deze onderzoekers hebben 'research-contacten' in het buitenland.

Maureen O'Odonoghue

Zo was Wessel Scheer op zoek naar familie van Squadron Leader Charles O'Donoghue (28), de piloot van de Lancaster ED626 die op 1 april 1943 door een Duitse jager uit de lucht werd geschoten. Zes inzittenden overleefden het niet en werden begraven op Oostergaarde in Harderwijk. De gewonde zevende inzittende overleed in een ziekenhuis in Amersfoort. Charles O'Donogue had banden met Schotland en een adres van een kleindochter was snel gevonden, maar daarna liep het spaak. Tot Wessel een telefoontje kreeg van Maureen O'Donoghue, die in Spanje in de buurt van Valencia woont. Zij werd geëmotioneerd door het feit dat in Nederland nog mensen waren die aan haar vader en de bemanning van het vliegtuig dachten en dat er herdenkingen waren bij een monument in het bos. Daar wist zij niets van.

Als driejarig meisje heeft zij haar vader maar één keer in haar leven gezien. Dat was bij een familie-uitje. Haar moeder zei: "Guess who is that? That is your father!" Maureen mocht naast haar vader in de auto zitten. Ze moest huilen en wilde alleen naast haar moeder zitten. Haar vader was een vreemde voor haar. Het is de enige herinnering die zij van haar vader heeft. Wel weet ze dat haar vader drie weken na de crash eindelijk eens met verlof zou gaan.

Gegoede familie

Charles O'Donoghue kwam uit een gegoede familie. Zijn vader was zoöloog en hoogleraar aan de universiteit van Reading. Zijn moeder was een van de eerste vrouwelijke maritiem biologen. Charles studeerde medicijnen aan de universiteit van Dundee in Schotland, maar heeft nooit als arts gewerkt. Vliegen was zijn droom. In dienst van de RAF vloog hij vanaf 1937 in Egypte, in India, Somalië, Palestina en in 1943 is hij op de basis Elsham Wolds in Engeland bij 103 Squadron.

1 april 1943

De Lancaster van Charles O'Donoghue voerde op 1 april 1943, enigszins ongebruuikelijk, een solovlucht uit. Hij steeg om 04.29 uur op en ging alleen op pad voor een bombardement op Emmerich, net over de Nederlands-Duitse grens. De nieuwe Lancaster was pas op 11 maart op de basis afgeleverd en had nog maar 39 vlieguren in de boeken staan. Het was de vierde operationele vlucht. Op de terugweg werd het toestel onderschept door de Messerschmitt van Oberfeldwebel Fritz Timm van de vliegbasis Twente. Het toestel vloog in brand, wist de kerktoren van Elspeet nog net te ontwijken en stortte om 07.22 uur neer in het bos aan de Schapendrift.

De doden werden begraven in Harderwijk. Het naar Amersfoort vervoerde gewonde bemanningslid is na overlijden ook daar begraven. Boseigenaar Jurriaanse heeft gezorgd voor een monumentje, omgeven door zeven coniferen. Maureen vertelde dat haar moeder en grootmoeder in de jaren vijftig één keer in Harderwijk bij het graf zijn geweest.

Dick Baas

In Nunspeet 7 geallieerde crashes met 22 slachtoffers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden