Henry Stulen: Doorstart JONG&Politiek


<p>Bj een drive through kregen JONG&amp;Politiek-leden Floortje Zwinkels, Jesper Prinsse, Kiki Zwinkels, Lotte van Heijst, Meysam Khalil, Thomas de Bruin en Herma Vlijm hun MDT-certificaat.</p>

Bj een drive through kregen JONG&Politiek-leden Floortje Zwinkels, Jesper Prinsse, Kiki Zwinkels, Lotte van Heijst, Meysam Khalil, Thomas de Bruin en Herma Vlijm hun MDT-certificaat.

(Foto: JONG&Politiek)

Henry Stulen: Doorstart JONG&Politiek

  Nieuwsflits

De jongeren van JONG&Politiek hebben besloten een doorstart te maken met hun activiteiten. Het stoppen van dit project binnen de maatschappelijke diensttijd (MDT) is voor hen geen reden om met armen over elkaar te gaan zitten.

NUNSPEET - Op 1 maart 2019 werd JONG&Politiek opgestart als proef binnen de MDT. Er kwam een team in Harderwijk, Ermelo en Nunspeet. In Nunspeet werd oud-politicus Henry Stulen aangesteld als coördinator. Volgens hem is het project zeer succesvol en van toegevoegde waarde binnen de samenleving in de gemeente Nunspeet. Er werden veel werkbezoeken afgelegd. Staatsbosbeheer, de brandweer, de Inclusief Groep, de burgemeester, de gemeentesecretaris, de raadsgriffier, de jobcoach, de voorzitter van de Nunspeetse Ondernemersvereniging (OVN), Tweede Kamerlid Chris Stoffer stonden de jongeren te woord.

Er werden ook adviezen geschreven vanuit de jongeren aan het college van B en W Nunspeet. Een toeristische visie, een advies over een jongeren ontmoetingspunt in Hulshorst, een advies naar aanleiding van een zelf gehouden verkeersonderzoek, een corona-advies vanuit het perspectief van jongeren en recent nog advies over de 'beleving jaarwisseling door jongeren in coronatijd'. Ook namen de jongeren deel aan het participatietraject herinrichting Edzard Koningpark. Een fietstocht met gepensioneerd groenambtenaar Dirk Verheij gaf veel inzicht in groenplannen in Nunspeet. De jongeren volgden de cursussen social media, fake news, digitale fotografie en social media. Ze leerden met elkaar of anderen in gesprek of debat te gaan. Dus voor hun eigen mening uit te komen.

Communicatie

Henry Stulen: ''De communicatie van de jongeren naar het college van B en W bijna altijd onbeantwoord. Na een oproep van premier Mark Rutte, schreven de jongeren een corona-advies en alweer bleef het stil. Na pogingen via ambtenaren en gemeenteraad om het tij te keren bleef het nog steeds stil. De jongeren lieten het er echter niet bij zitten en vochten voor hun positie door uiteindelijke de publiciteit te zoeken. Buiten het feit dat het gewenste resultaat werd bereikt was dit ook een zeer leerzaam proces voor de jongeren.''

De jongeren kwamen wekelijks bij elkaar en gaan daar ook mee door. De meeste bijeenkomsten werden gehouden bij het straathoekwerk in Nunspeet. De gemeente Nunspeet faciliteert deze locatie en ook het gemeentehuis is een optie. De bijeenkomsten zijn momenteel vaak digitaal natuurlijk. Alle in Nunspeet actieve politieke partijen zijn langs geweest. Wethouders gingen ook in gesprek met de jongeren en vertelden over zaken in hun portefeuille. De nieuwe zwem- en sportaccommodatie (wethouder Mark van de Bunte) en woningen voor jongeren (wethouder Jaap Groothuis) kwamen bijvoorbeeld aan de orde. Recent werd nog gesproken met een vertegenwoordiger van de Bibliotheek Noord-West Veluwe. Hij wilde weten hoe de bibliotheek aantrekkelijk kan blijven en worden voor jongeren.

Te kort

Hoewel het project in de ogen van de deelnemers zeer geslaagd is waren er redenen om niet meer gehonoreerd te worden als project binnen het MDT. Zo was het aantal deelnemers niet voldoende en moeten jongeren, binnen het MDT, al na een half jaar stoppen. Vooral dat laatste zien de deelnemende jongeren niet zitten. Henry Stulen: ''Een half jaar veel te kort is om doelstellingen te kunnen behalen. Jongeren laten zien hoe de samenleving er uitziet en hoe ze deze kunnen beïnvloeden en ten dienste kunnen zijn, dat gaat niet in een half jaar. Laat staan leren hoe politiek werkt.''

De jongeren gaan in Nunspeet gewoon door met hun activiteiten en Henry Stulen blijft ze ondersteunen. Maar zonder enig budget. Wie weet kan de gemeente Nunspeet hier nog wat in doen want jongerenparticipatie mag natuurlijk best wel iets kosten. Intussen is de samenwerking al gezocht met het Nuborgh College Veluvine om meer jongeren te bereiken. Ook zal de samenwerking met de teams in Ermelo en Harderwijk gezocht worden als dit van meerwaarde is.

Aanmelden

Op dit moment is de jongste in het team Nunspeet 14 jaar en de oudste 25 jaar. Leeftijd is niet zo belangrijk volgens Henry Stulen maar meedoen des te meer. Wie belangstelling heeft kan bellen (06-21930855) of een mailtje naar: h.stulen@upcmail.nl.

Door de redactie

Jongeren legden in Nunspeet veel werkbezoeken af

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden